![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem takie "coś" i mam nadzieję że jest to klasopodobne. Proszę o opinie, dobrze myślę czy też nie. Osobiście mam wrażenie że zamknełem kod strukturalny w klasie i nic więcej. Aczkolwiek szukając w internecie ciężko jest trafić na coś zrozumiałego. W większości spotkykam się z informacją co to jest klasa i jak ją stworzyć, dziedziczenie czy parę słów o hermetyzacji.. ;(
Proszę Was również o możliwe przykłady klas, nie zbyt skomplikowanych lecz ukazujących myślenie obiektowe, jeżeli takowa znacie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Pozdrawiam, Luke (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Konstruktor nie "zgłasza błąd" a rzuca nic nie znaczący wyjątek, nawet nie wiadomo z jakiej klasy pochodzi ani co jest przyczyną jego wystąpienia. W dodatku tutaj nie powinien być rzucany wyjątek.
Wszędzie gdzie masz zapytania SQL używasz "DatabaseManager" - co też ma złą nazwę, bo nijak nie służy do zarządzania bazami jak na moje oko, ale chciałem poruszyć inny temat, mianowicie filtrowania, powinno to się odbywać w w/w klasie a nie w "User".
Powinno zwracać true/false, nic więcej użytkownika nie interesuje, jeżeli chcesz wyciągnąć ID zalogowanego to napisz metodę do tego. SetNewUser -> CreateUser, Register etc. Też powinna zwracać true/false i zapisać gdzieś błędy, które mógłbyś odczytać poprzez kolejną metodę. Resztę napisał kolega przede mną (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 06:10 |