![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 3 Dołączył: 26.07.2010 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mianowicie czy dopuszczalne jest coś takiego że załóżmy mam kontroler setup:
Czyli w moim wypadku działa to tak iż Kontroler inicjuje model i widok następnie przepisuje do zmiennej w tablicy funkcję pobierającą dane z modelu i tą że zmienną umieszczam w widoku. Czyli jak by nie patrzeć widok pobiera zmienną z kontrolera a nie bezpośrednio z modelu? Czy ja się już pogubiłem? Praktycznie wszędzie pisze jako że widok ma pobierać dane z modelu, jak to ustosunkować w moim wypadku? Z góry dzięki za odpowiedzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam. Ten post edytował Przem4S 7.03.2012, 21:24:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie o to mi chodziło.
Opisz mi co to jest formatowanie danych do wyświetlenia w widoku? Czy przekazanie widokowi danych wprost z modelu jest ich formatowaniem? EDIT: Co do widoku z trinity - ok tu masz rację tak to powinno wyglądać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chodzi też jednak o to jak ludzie to tak naprawdę wykonują, w wielu przypadkach nie robi się takich widoków a korzysta z podstawowego obiektu widoku, który jedynie otrzymuje od nas nazwę pliku ze skryptem, który ma wyświetlić a wszelkie dane dopisywane mu są w obrębie danej akcji kontrolera. Tak to jest w 90% robione na przykład w Zendzie gdzie oczywiście widoki można tworzyć indywidualne ale większość tak po prostu nie robi. To o co mi chodziło nie wiąże się z samym widokiem w sensie klasy/obiektu - może mogłem to bardziej rozpisać - chodzi mi o skrypt widoku (szablon) - ten kod nie powinien powoływać modeli i się nimi "bawić". Jeżeli idziemy tą drogą gdzie budujemy poszczególne obiekty widoków to jak najbardziej jest to słuszne i wówczas wszystko jest w 100% prawdą. Jednak jeśli (a często tak jest) nie chcemy się w to bawić i korzystamy z domyślnego widoku to przerzucamy tą funkcjonalność na kontroler co nie robi z niego zawsze prezentera (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Sephirus 8.03.2012, 10:35:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 15:07 |