![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wpadłem ostatnio na dość (moim zdaniem) ciekawy sposób na zabezpieczenie formularza przed botami spamującymi. Szukałem czegoś alternatywnego do captcha ale milszego dla użytkownika (bez potrzeby przepisywania pokręconych znaczków). Zanim opiszę mój pomysł chciałbym go przetestować i prosić o jego ocenę toteż na stronie tutaj (przepraszam za darmowy serwer i reklamę na górze (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) wrzuciłem przykład... Przykład składa się z pola do wpisania e-mail (oczywiście przyjmie wszystko - musiałem je jakoś nazwać... nie wpisujcie tam swoich e-maili) oraz dodatkowego pseudo-zabezpieczenia jakim jest suma 2 losowo generowanych liczb z zakresu 1-9. Od razu zaznaczam, że element z sumowaniem liczb jest tam w celu zmylenia "przeciwnika". Jeżeli ktoś byłby chętny spróbować napisać coś co wyśle ten formularz i dostanie w odpowiedzi "OK" to zapraszam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - innymi słowy zabawa dla ciekawych i znudzonych (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Dziękuję za pomoc, testy i ocenę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) EDIT: Nie sądzę bym był pierwszym, który wpadł na coś takiego - żeby nie było - ale się z tym nie spotkałem... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował Sephirus 5.03.2012, 08:47:41 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A tak w ogole powiedzcie mi czy w ogole warto jest to zachodu?Co macie na tych stronach ze sie tak boicie mysle ze lepiej jest sie zabezpieczyc przed o wiele grozniejszymi atakami w sieci niz przed spammerami.Wystarczy prosta captcha(nie az taka prosta) rozne czcionki i wielkosci i np jakies linie i kropki na tym o roznym kolorze, no sry ale kto bedzie pisal bota pod wasza strone wybacznie ale takich przypadkow bedzie 1 na 10000.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 13:06 |