![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Od wczoraj modyfikuje swoją stronę z HTML 4.1 na XHTML 1.0 Strict. Nie jest to jeszcze ostateczna wersja. Validator stwierdza brak błędów, jednak nie mogę poradzić sobie z poprawną obsługą CSS. Wszystko działa sprawnie pod Operą i IE, jednak Mozilla odmawia współpracy. Problem leży w obsłudze grafik - w CSS jestem zielony, więc nie mam pojęcia jak to ugryźć. Czy mogę liczyc na jakieś sugestie i rady? Adres strony będącej w budowie: http://majestic.gry-online.pl/maj_nowy/ Pozdrawiam Zodiac |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za zainteresowanie tematem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Postaram się sprecyzować co nie działa pod Mozillą, podając przykłady razem z kodem: 1. Wszelkie grafiki są przesunięte w lewo, a powinny byc wyśrodkowane. W pozostałych przeglądarkach wystarczy wpis: td { text-align: center; } 2. Grafiki z menu mecze. Znowu przesunięcie w lewo, to samo co powyżej. 3. Tekst, ma byś w środku tabeli, jest przesunięty w lewo. Kod za to odpowiadajacy to: .news { width: 98%; text-align: justify; font-size: 7pt; color: #CCBCA7; line-height: 12px } 4. Nieprawidłowy odstęp pomiędzy treścią i tytułem / autorem. Kod jest następujący: .row_tytul, { height: 22px; vertical-align: middle; text-align: left; line-height: 12px; } .tytul { margin-left: 6px; font-size: 8pt; color: #CCBCA7; } .row_autor{ width: 30%; height: 22px; vertical-align: middle; text-align: right; line-height: 12px; } .autor { margin-right: 7px; font-size: 7pt; color: #7B5751; } 5. Źle wycentrowany obrazek. Normalnie (w IE i O) wystarczy ustawienie jak w punkie 1. I pytanie główne. Na czym sie opierać budując strony w XHTML? CSS wygląda w każdej przeglądarce inaczej. Skupiam się na działaniu kodu w IE i Operze, ale przez szacunek dla userów majacych inne przeglądarki chciałbym, by wszystko działało i wyglądało jak powinno również w Mozilli i innych. ----- I grafiki, zapomniałem: Strona pod Mozillą Strona pod IE ----- Zmoderowane: Własne posty można edytować. (scanner) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.09.2025 - 22:48 |