![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zamierzam napisać własny CMS głównie chodzi mi o:
-Download -Aktualności z możliwością dodawania przez użytkowników z uprawnieniami -Galerie -Artykuły -Porady -Kontakt -Parę własnych pod stron do wypełnienia -Kontakt Użyję PDO a co do template SMARTY? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niedawno sam zaczałem pisać CMS. Z założenia miałbyć pochodna Joomla, ale bardziej rozudowaną z programistycznego punktu widzenia. Chodziło o to, zeby można było zewrzeć w systemie duzo komponentów i modułów. Żeby ich pisanie pod FW tego CMSa było przyjemne i sprowadzało się do pisania kontrolerów, modeli i widoków. No i tak tez to działa. Nie musimy wiedziec nic na temat działania wnetrza aplikacji, piszemy to co chcemy i (powinno) działa.
Ja moduły rozwiązałem tak, że są to pojedyńcze klasy PHP (oczywiście współgrające z klasą językową), które sa wywoływane w danym momencie, podczas renderowania widoku. Czyli, klasa GlobalVariables posiada metogę modulePosition($name), gdzie $name to nazwa pozycji, i podczas renderowania, w miejsca gdzie zostanie wywołana ta metoda, zostaną wstrzyknięce dane, które zwróci dany moduł. Oczywiście jeszcze do tego wszystkiego jest zaprzęgnięta baza danych (tworzenie miliona modułów z udziałem jednej klasy [pliku]), no i (przynajmniej u mnie tak jest), instancja klasy modułu tworzona jest raz, ale gdy powiedzmy w DB znajduje się 5 takich samych modułów, 5 razy jest uruchamiany moduł z innymi paramertami. On już sobie tam robi wszystko co chce, aplikacja czeka tylko, aż on zwróci stringa. Wsio.. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 14:42 |