Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Własny CMS
seba199696

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Witam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zamierzam napisać własny CMS głównie chodzi mi o:

-Download
-Aktualności z możliwością dodawania przez użytkowników z uprawnieniami
-Galerie
-Artykuły
-Porady
-Kontakt
-Parę własnych pod stron do wypełnienia
-Kontakt

Użyję PDO a co do template SMARTY?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
adbacz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Niedawno sam zaczałem pisać CMS. Z założenia miałbyć pochodna Joomla, ale bardziej rozudowaną z programistycznego punktu widzenia. Chodziło o to, zeby można było zewrzeć w systemie duzo komponentów i modułów. Żeby ich pisanie pod FW tego CMSa było przyjemne i sprowadzało się do pisania kontrolerów, modeli i widoków. No i tak tez to działa. Nie musimy wiedziec nic na temat działania wnetrza aplikacji, piszemy to co chcemy i (powinno) działa.

Ja moduły rozwiązałem tak, że są to pojedyńcze klasy PHP (oczywiście współgrające z klasą językową), które sa wywoływane w danym momencie, podczas renderowania widoku. Czyli, klasa GlobalVariables posiada metogę modulePosition($name), gdzie $name to nazwa pozycji, i podczas renderowania, w miejsca gdzie zostanie wywołana ta metoda, zostaną wstrzyknięce dane, które zwróci dany moduł.

Oczywiście jeszcze do tego wszystkiego jest zaprzęgnięta baza danych (tworzenie miliona modułów z udziałem jednej klasy [pliku]), no i (przynajmniej u mnie tak jest), instancja klasy modułu tworzona jest raz, ale gdy powiedzmy w DB znajduje się 5 takich samych modułów, 5 razy jest uruchamiany moduł z innymi paramertami. On już sobie tam robi wszystko co chce, aplikacja czeka tylko, aż on zwróci stringa. Wsio.. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 14:42