![]() |
![]() |
-Mmady- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Jakiś robot podpiął się do mojej strony i masowo generuje zapytania poprzez formularz. Być może ktoś podkrada mi content. Używam systemu linux debian (lenny). W jaki sposób mogę sprawdzić IP dla załóżmy ostatnich zapytań (lub IP zadające najwięcej zapytań) mysql i zablokować ten adres ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Metod jest tak dużo, że nie wiem czy starczyło by mi dnia aby to wszystko opisać (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) począwszy od blokowania takiego IP poprzez htaccess; blokowanie z poziomu php, kończąc na blokowaniu z poziomu iptables. W logach serwera możesz sprawdzić listę tych adresów które łączyły się z twoją stroną. Możesz napisać do usługodawcy, podając ten adres IP i prosząc go żeby zablokował na poziomie serwera czy nawet na poziomie routera, coby nie męczyć zbędnie maszyny. Jeżeli usługodawca sobie oleje sprawę, wówczas sam z poziomu htaccess/php zablokuj takiego pacjenta.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 18:58 |