Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JS]Zapisywanie wciśniętego klawisza w inpucie
JustHuman4

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Jestem troszkę cienias w JS więc proszę Was o pomoc (wydaje mi się że to jest banalne). Chciałbym mieć jakiś input w którym pokazywano by wciśnięte klawisze na klawiaturze. Wciskamy np klawisz "A", w inpucie pojawia się "A,". Po odświeżeniu oczywiście wszystko znika, żeby nie było ;P
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Orzeszekk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

jakbym pisał skrypt w ktorym jest wymagana predkosc, to najpierw napisalbym go na jquery, a nastepnie znalazlbym kluczowe elementy odpowiedzialne za wydajnosc i je przepisal na "czysty" javascript. skrypt nie bylby duzo wolniejszy od twojego a znacznie czytelniejszy.
Przedwczesna optymalizacja to raczej błąd. Oczywiscie wszystko zalezy po co sie dany program/skrypt pisze - czy ktos chce sie spelnic językowo, czy zarobic i zadowolic jakością swojego klienta. A tzw klient predzej zaakceptuje wolny skrypt niż sypiący się pod różnymi przeglądarkami. Nie wspomnielismy o jednej rzeczy jeszcze. Przeglądarki to nie tylko opera, IE, safari i FF. Przeglądarek jest multum, każda ma swoje własne właściwości, korzystajac z jquery jestes od razu przygotowany również na te niszowe, piszac recznie raczej nie bedziesz sie zajmowal tymi pobocznymi tylko zrobisz na najpopularniejsze.

jak przejrzysz to forum to znajdziesz duzo ludzi ktorzy kiedys promowali pisanie wlasnych frameworków, bibliotek, popisaly troche czasu i zmienili zdanie, i tępią takie podejscie, ja tez sie do nich zaliczam i ty zapewne kiedys też, sporo moderatorów się do nich zalicza (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

podejscie w stylu "dla skryptu z 4 linijek nie oplaca sie uzywac jquery bo jquery ma 4000 linii" mialoby sens gdyby jQuery cos cie kosztowało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

co do języków, tak znam ich troche. zajmuje się Javą, C#, PHP, JavaScriptem, C, i innymi pobieżnie, zdarza mi się popełnić jakiś program na mikrokontroler, ostatnio nawet prolog sie trafil z racji studiów (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) , choc "zawodowo" tylko PHP i C#, wiec zajmujac sie tyloma rzeczami na raz ciezko nauczyc sie wszystkich języków na pamieć. Nie uwazam zeby wykucie wszystkich roznic miedzy przegladarkami w JS i wszystkich zmiennych, obiektow ktore udostepniaja mialo mi w czyms pomóc - wiem jak sie pisze w JS, jesli potrzebuje api jakiejs funkcji, to zawsze znajdę ją w google, przystępnie opisaną. Więc nie wiem czy powinno sie tak oceniać znajomosc języka JS - po ilosci wykutych na blache funkcji i predefiniowanych obiektow, czy raczej umiejetnosci "myslenia" w tym języku.

hobbystycznie programowaniem zajmowalem sie z 6 lat, tez pisalem swoje wlasne biblioteki, zamiast uczyc sie korzystac z gotowych, troche mnie rozczarowalo ze pracodawcy biorą za minus to ze pisze własne rozwiązania (że będę opóźniał projekty odkrywajac koło na nowo), a pytaja sie jedynie o znajomosc popularnych frameworków.

Ten post edytował Orzeszekk 4.03.2012, 14:46:29
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 16:58