![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 2 Dołączył: 10.12.2011 Skąd: Stumilowy Las Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jestem troszkę cienias w JS więc proszę Was o pomoc (wydaje mi się że to jest banalne). Chciałbym mieć jakiś input w którym pokazywano by wciśnięte klawisze na klawiaturze. Wciskamy np klawisz "A", w inpucie pojawia się "A,". Po odświeżeniu oczywiście wszystko znika, żeby nie było ;P
Z góry dziękuję Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jQuery ma wiele zalet, ale tylko przy dużych projektach( i to nie zawsze ). Do głównych wad należy:
- często niepotrzebne dodatkowe linie kodu( tak jak tu - mój kod ma 4 linie, Twój z tysiące. Po co skoro to samo można osiągnąć za pomocą 4lini? - jQuery jest dużo mniej wydajne. Pisałem kiedyś skrypt, gdzie szybkość była głównym wyzwaniem. - jQuery uczy złych nawyków( szczególnie to tyczy początkujących ) - takie potwory jak: $('.klasa + #id > div.......') widziałem dużo razy Cytat po napisaniu edytora wysiwyg od podstaw, w czystym JS To albo pisałeś go bardzo bardzo dawno temu albo brakowało Ci podstawowej wiedzy o JS. Akurat z .value się strasznie pomyliłeś, a to są podstawy, stąd wysuwam ten wniosek. W zdarzeniach są pewne różnice, ale tylko między IE i resztą, a po przeczytaniu jednego artykułu wszystko jest jasne dla każdego. Cytat nie ma nic zlego w uzywaniu jquery wiec czemu go nie uzywac? Jadąc do kolegi, który mieszka 1min drogi od Ciebie poszedłbyś piechotą lub rowerem( JS i 4 linie kodu ) czy ciężarówką( jQuery i klika tysięcy linii ) Moim zdaniem używanie jQuery ma sens tylko wtedy, gdy naprawdę jest to potrzebne. Tu na pewno nie! I tak to działa pod każdą przeglądarką. Opanowanie kilku podstawowych różnic w przeglądarkach to nie jest aż tak trudne. Pozdrawiam PS. Jeżeli umiesz dobrze programować i to Twój świadomy wybór to ok, ale jak chcesz pomóc komuś początkującemu to warto pisać tak jak jest. Czyli napisać, że Ty byś to zrobił w jQuery tak i tak, ale w JS to też nie jest trudne, a nie pisać, że jest mnóstwo problemów nie do przejścia, dając fałszywy obraz rzeczywistości (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) PS2. Mamy trochę inny stosunek do bibliotek i szanuję to. Osobiście nienawidzę używać żadnych bibliotek, chyba że jest to naprawdę duży projekt. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 05:24 |