![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Kiedy pisze kod staram się unikac wyrazen regularnych, xpathy i podobnych – na pierwszy rzut oka – nic nie mówiących linii kodu.
Wole zapisac dłuższy kod, gdzie po rzuceniu okiem na lika linii już wiem o co chodzi, niż wyrażenie regularne nad którym musze zatrzymać oko żeby zrozumieć.. Niby niepozorna rzecz. Jednak gdy przychodzi momenty, gdy masz do naprawienia buga, dużo łatwiej analizować kod który jest „rozmyty” -- tutaj brakuje mi terminu, bo to zjawisko pewnie ma fachową nazwę. Jak wy sobie z tym radzicie.. P.S Zadanie: kto wie co robi ten kod:
Jeśli wiesz, to spróbuj teraz napisać to samo przy pomocy preg_match (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował wNogachSpisz 29.02.2012, 11:34:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak jest jakaś linijka kodu, którą trzeba by dłużej analizować żeby ją zrozumieć, to taką linijkę dobrze opisać jakimś komentarzem, wtedy przy późniejszych modyfikacjach nie trzeba się zastanawiać, wystarczy przeczytać komentarz.
EDIT: ajj zapomniałem, że w twoich tematach miałem się nie wypowiadać.. Ten post edytował by_ikar 29.02.2012, 11:49:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 02:30 |