![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam powiedzmy tabele "obsluga". W tej tabeli znajduje sie kolumna "urzadzenie". Kolumna ta moze przyjmowac wartosci A, B lub C, ale czasem moze sie zdarzyc, ze pojawi sie tez wartosc D. Czy mozna napisac jedna komende SELECT, przy pomocy ktorej moge wyszukac wierszy z wartoscia A o ile w kolumnie nie ma wartosci D. W sytuacji kiedy sa wartosci D to wyszuka mi wiersze nie z wartoscia A tylko z D.
|
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
byc może;)
... Czy mozna napisac jedna komende SELECT, przy pomocy ktorej moge wyszukac wierszy z wartoscia A o ile w kolumnie nie ma wartosci D. a wczesniej jest napisane ze moze byc tylko a,b,c,lub d wiec dla mnie nie logiczne to jest p.s. moze chodzilo o to SELECT * FROM obslua WHERE urzadzenie = 'd' and urzadzenie <> 'a' Ten post edytował poli25 29.02.2012, 11:43:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a wczesniej jest napisane ze moze byc tylko a,b,c,lub d wiec dla mnie nie logiczne to jest ID | urzadzenie | costam | 1 | A | sjbcbfd | 2 | B | 34dr24 | 3 | A | dddfff | 4 | D | ggggg | A teraz? Gdyby w tabeli były tylko ekordy 1,2 i 3 to kolega chciałby pobrać 1 i 3. Natomiast kiedy są 4 rekordy to chce pobrać już tylko rekord z ID = 4 . Dobrze rozumiem? EDIT: p.s. moze chodzilo o to No to to przecież masło maślane ;P Skoro urządzenie jest równe D to przecież zawsze będzie różne od A.
SELECT * FROM obslua WHERE urzadzenie = 'd' and urzadzenie <> 'a' Ten post edytował sadistic_son 29.02.2012, 11:57:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 16:31 |