![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Otóż ciągle głowię się, czytam i nic nie mogę wymyślić aby było dobrze. Zawsze gdy chce stworzyć jakiś CMS to boje się, że gdy będę zmieniał szablon będę grzebał we wszystkich plikach bo tam było na przykład menu robione (w pętli) a tam to itp. Na początku myślałem o systemie szablonów - własny, tylko podstawowe funkcje. Okazało się jednak, że wolę pisać czysto w PHP niż tworzyć drugi język do obsługi szablonów. Później doszło MVC - rozumiem o co chodzi lecz z praktyką już trudniej. Więc do was pytanie, jak wy robicie takie strony? Poprzez Smarty? czy może jakiś własny sposób. Zależy mi aby oddzielić PHP od HTML. Czyli: najpierw zapytania, logowanie itp. a na koniec tworzenie szablonu (sklejanie) i wyświetlenie tylko jak to zrobić. Macie jakieś rady? Męczy mnie też dzielenie plików na 15 innych. Menu, header(w header: menu), stopka. Proszę o pomoc bo już nie wytrzymuje z tym... Pewnie nie jasno coś napisałem. Jak coś proszę pisać. Pozdrawiam Paweł. Ten post edytował Evinek 19.02.2012, 15:07:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tym is_mvc to trochę poleciałeś po bandzie.. MVC to tylko wzorzec, ale tutaj w przypadku twojego szablonu nie chodzi wcale o MVC, ale o przydatność takiego systemu szablonów. Co z tego że masz super prosty system szablonów (btw mój jest trudny? To raptem 200 linijek (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ), skoro i tak większość rzeczy musisz przerzucać na php. W takim wypadku po co mi system szablonów? Przecież i tak mieszam html z php, a system szablonów jest właśnie po to żeby takiego czegoś nie robić. I tutaj już bez względu na to czy to jest mvc, hmvc, czy jaki kolwiek inny wzorzec, chodzi właśnie o oddzielenie logiki od prezentacji. Temu mają służyć szablony. Brak czegoś takiego jak pętle, warunki i jakieś podstawowe operacje na ciągach (str_*), czy operacje na tablicach (array_*), w moim i raczej bardzo wielu wypadkach, dysklasyfikują taki system szablonów, bo on wcale niczego nie ułatwia, a jedynie utrudnia. A w sumie wrzuć, zobaczymy co to to jest.
BTW przykłady mogłeś podać, podałeś nawet w przypadku tablicy. Poprosiłem o przykład pętli, warunków itp. Więc fakt, nie ma co dyskutować, skoro niczego nie podałeś. Ale wnioskując, po tym fragmencie: Cytat Traktuję np. {nav} jak formę tagu, do którego jest przypisana wartość w danej aplikacji. I tak {nav} może być wszystkim i niczym. Domyśliłem się, że właśnie większość operacji robisz po stronie php, a do szablonu już przetworzony html przesyłasz. Dla mnie, taki szablon to tylko problem, i masa ograniczeń. Jeżeli to jest takie ułatwienie, to hmm... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 20:15 |