![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek prośba do moderatorów by rozdzielić wątek na dwa.
Cytat Chodzi ci o JEE czy nie trafilem, jesli mozesz opisz na co sie przerzuciles z jakich powodow jakie ma wady i zalety w poprowaniu do php twoje nowe narzedzie Osobiście jestem w trakcie "przesiadki" na JEE i w żadnym wypadku nie można moich wypowiedzi traktować tutaj jako wypowiedzi kogoś kto ma z tą platformą spore obycie. Prosiłeś o wypisanie wad i zalet tej platformy względem PHP tak więc i takie zestawienie znajdziesz poniżej, miej jednak na uwadze, że jak już wspomniałem JEE (a nawet i wiele elementów JSE) nie jest mi tak dobrze znaną technologią jak PHP, które znam od dobrych kilku lat. Na pewno z wielu wad/błędnych rozwiązań nie zdaję sobie nawet sprawy (brak wystarczającego doświadczenia), a jest ich na pewno cała masa - jak w każdym języku/platformie, szczególnie takiej która swoje początki miała w połowie lat 90 i dbała o wsteczną kompatybilność (to akurat zaleta) kosztem pewnych decyzji/rozwiązań (np. typy generyczne będące na dobrą sprawę jedynie lukrem składniowym). Subiektywna lista: Język:
Platforma:
Tych punktów mogłoby tutaj być więcej. Ale PHP nie jest wcale jakimś niewyobrażalnym badziewiem. Jak każdy język ma spore możliwości, a w dobrych rękach można w nim stworzyć na prawdę świetne projekty. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
dorobilem sobie bootstrap do testow jednostkowych, jednak aby zadzialac wymagał przeróbki - phpunit uruchamia testy w konsoli, a konsola nie udostepnia $_SERVER['document_root']. Ot, taki mały niesmaczek. Czepiasz się PHPUnit-a a sam masz badziewny kod bo używasz $_SERVER['document_root']. Toż to hipokryzja. PSR-0 widzialem w symfony, aczkolwiek nie sadzilem ze to ma nazwę. A skoro ja nie wiedzialem ze to standard, to rowniez cala masa ludzi o tym nie wie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I oni beda pisac po staremu i mieszać. Swoja droga skoro to jest standard to PHPUnit raczej go nie trzyma - tam to w ogole jest kilkanascie autoloaderow, kazdy do czego innego, jak na szybko lustrowalem kod. Przeczytaj o standardzie PSR-0 bo wykazujesz się totalnym... lamerstwem. poza tym nikt nie wypowiedzial sie odnosnie mojego zarzutu co do braku sekcji krytycznych, semaforow i ogolnie przyjetych locków w programowaniu wspolbieznym ktorego w php czasem nie idzie uniknąć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Możesz to zrobić, ale po co? Od tego nie jest PHP. W dużych systemach PHP jest tylko do frontu, resztę robią inne oprogramowania stworzone na innych platformach. To jak ze śrubokrętem. Nie rozwiercisz nim betonu bo nie ma do tego słuzyć.
Powód edycji: [wookieb]:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 23:58 |