![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek prośba do moderatorów by rozdzielić wątek na dwa.
Cytat Chodzi ci o JEE czy nie trafilem, jesli mozesz opisz na co sie przerzuciles z jakich powodow jakie ma wady i zalety w poprowaniu do php twoje nowe narzedzie Osobiście jestem w trakcie "przesiadki" na JEE i w żadnym wypadku nie można moich wypowiedzi traktować tutaj jako wypowiedzi kogoś kto ma z tą platformą spore obycie. Prosiłeś o wypisanie wad i zalet tej platformy względem PHP tak więc i takie zestawienie znajdziesz poniżej, miej jednak na uwadze, że jak już wspomniałem JEE (a nawet i wiele elementów JSE) nie jest mi tak dobrze znaną technologią jak PHP, które znam od dobrych kilku lat. Na pewno z wielu wad/błędnych rozwiązań nie zdaję sobie nawet sprawy (brak wystarczającego doświadczenia), a jest ich na pewno cała masa - jak w każdym języku/platformie, szczególnie takiej która swoje początki miała w połowie lat 90 i dbała o wsteczną kompatybilność (to akurat zaleta) kosztem pewnych decyzji/rozwiązań (np. typy generyczne będące na dobrą sprawę jedynie lukrem składniowym). Subiektywna lista: Język:
Platforma:
Tych punktów mogłoby tutaj być więcej. Ale PHP nie jest wcale jakimś niewyobrażalnym badziewiem. Jak każdy język ma spore możliwości, a w dobrych rękach można w nim stworzyć na prawdę świetne projekty. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serwer aplikacji nie działa na zasadzie od żądania do żądania - to znacznie ułatwia pokonywanie ograniczeń protokołu HTTP oraz platformy klient-serwer. I znacznie utrudnia skalowalność. Jak masz niezależne rządania to o wiele łatwiej obsłużyć pierwsze żadanie na serwerze A, a drugie na serwerze B. Najgorszy to jest językowy fanboizm i językowi haterzy. Ściany tesktu, a 80% to półprawdy, nieścisłości i sporo bzdur. Wybór platformy i języka programowania zależy od wielu czynników, nie tylko technicznych. Dopiera się je w zależności od projektu i nierzadko używa więcej niż jednego. Ogólnie nie ma się co tak ekscytowść, programowanie to tylko przetwarzanie danych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) PS. Scala jest pro, ale IMHO zbyt skomplikowana dla przeciętnego kodera przez co będzie miała popularność porównywalną z Haskellem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 4 Dołączył: 8.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I znacznie utrudnia skalowalność. Jak masz niezależne rządania to o wiele łatwiej obsłużyć pierwsze żadanie na serwerze A, a drugie na serwerze B. To nie sprawia żadnego problemu w obsłudze żądań. Uruchamiasz aplikację na dwóch serverach za loadbalancerem i już. Wystarczy tylko pamiętać aby np. zresetować oba servery gdy zmieniliśmy konfigurację, aby zmiany się rozniosły. Można też sprawić aby A kazało B aktualizować konfigurację. Mi "stanowośc" servletów bardzo się podoba. Obsługa bazy danych/cache, konfiguracja aplikacji, ACL'e, grupy, mailer, języki i prezentacja w aplikacji forum. Nie trzeba tego ładować przy każdym żądaniu, bo to już jest w pamięci i czeka. Minimalizuję narzut frameworka dzięki czemu obsługuję klientów szybciej. Mogę więc obsłużyć większy ruch (tak zrobił Blizzard przenosząc swoje strony w 2010 na Javę). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 17:04 |