![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek prośba do moderatorów by rozdzielić wątek na dwa.
Cytat Chodzi ci o JEE czy nie trafilem, jesli mozesz opisz na co sie przerzuciles z jakich powodow jakie ma wady i zalety w poprowaniu do php twoje nowe narzedzie Osobiście jestem w trakcie "przesiadki" na JEE i w żadnym wypadku nie można moich wypowiedzi traktować tutaj jako wypowiedzi kogoś kto ma z tą platformą spore obycie. Prosiłeś o wypisanie wad i zalet tej platformy względem PHP tak więc i takie zestawienie znajdziesz poniżej, miej jednak na uwadze, że jak już wspomniałem JEE (a nawet i wiele elementów JSE) nie jest mi tak dobrze znaną technologią jak PHP, które znam od dobrych kilku lat. Na pewno z wielu wad/błędnych rozwiązań nie zdaję sobie nawet sprawy (brak wystarczającego doświadczenia), a jest ich na pewno cała masa - jak w każdym języku/platformie, szczególnie takiej która swoje początki miała w połowie lat 90 i dbała o wsteczną kompatybilność (to akurat zaleta) kosztem pewnych decyzji/rozwiązań (np. typy generyczne będące na dobrą sprawę jedynie lukrem składniowym). Subiektywna lista: Język:
Platforma:
Tych punktów mogłoby tutaj być więcej. Ale PHP nie jest wcale jakimś niewyobrażalnym badziewiem. Jak każdy język ma spore możliwości, a w dobrych rękach można w nim stworzyć na prawdę świetne projekty. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie wspomniałeś bo nie rozróżniasz bibliotek od języka. Method chaining to pewien element zaprojektowania klasy/biblioteki. Nie jest to zależne od języka (tudzież jego składni). Dokładnie. Jak komuś method chaining aż tak bardzo potrzebny, większego problemu nie widzę, pakuj wszystko w obiekty i niech każdy obiekt, zawiera metody które zwracają obiekt. Przykład: http://simplehtmldom.sourceforge.net/ jest biblioteka, jest i method chaining. Cytat Tak racja w php wszystko za kazdym zadaniem jest ladowane do pamieci i tu tez sie zgodze ze gdyby inaczej to bylo zaprojektowane php zyskal by na wydajnosci. Bo niestety póki co nie istnieje jakaś sensowna maszyna wirtualna która by działała jak kompilator jit. Jak coś takiego wejdzie, to szybkość php znacznie się zwiększy, a pamięciożerność zmaleje. Coś tam podobno facebook kombinuje, no ale nie zagłębiałem się specjalnie w temat. Jak hostingi tylko wychwycą że taka maszyna wirtualna istnieje, i działa sprawnie, to zaczną instalować po to aby odciążyć swoje serwery i jeszcze więcej ludzi dowalić na jeden serwer. Ten post edytował by_ikar 23.02.2012, 10:51:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 09:06 |