![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Otóż ciągle głowię się, czytam i nic nie mogę wymyślić aby było dobrze. Zawsze gdy chce stworzyć jakiś CMS to boje się, że gdy będę zmieniał szablon będę grzebał we wszystkich plikach bo tam było na przykład menu robione (w pętli) a tam to itp. Na początku myślałem o systemie szablonów - własny, tylko podstawowe funkcje. Okazało się jednak, że wolę pisać czysto w PHP niż tworzyć drugi język do obsługi szablonów. Później doszło MVC - rozumiem o co chodzi lecz z praktyką już trudniej. Więc do was pytanie, jak wy robicie takie strony? Poprzez Smarty? czy może jakiś własny sposób. Zależy mi aby oddzielić PHP od HTML. Czyli: najpierw zapytania, logowanie itp. a na koniec tworzenie szablonu (sklejanie) i wyświetlenie tylko jak to zrobić. Macie jakieś rady? Męczy mnie też dzielenie plików na 15 innych. Menu, header(w header: menu), stopka. Proszę o pomoc bo już nie wytrzymuje z tym... Pewnie nie jasno coś napisałem. Jak coś proszę pisać. Pozdrawiam Paweł. Ten post edytował Evinek 19.02.2012, 15:07:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Załóżmy że robisz serwis ala jogger.pl, każdy użytkownik ma możliwość zmiany szablonu, na prawdę dasz im możliwość wklepania php? A ty codziennie robisz serwisy pokroju jogger? Raczej nie. Oczywiście że bym nie dał, ale większość stron to nie jogger. Cytat Traktuję np. {nav} jak formę tagu, do którego jest przypisana wartość w danej aplikacji. I tak {nav} może być wszystkim i niczym. Koder PHP odpowiada za to co się z tym stanie, a webmaster za to jak to będzie wyglądać. To kto w końcu tnie i projektuje układ w tym layoucie, webmaster, czy koleś odpowiedzialny za php (backend)? Bo jeżeli nie masz powiedzmy includowania innych szablonów, nie masz jakichś funkcji formatowania, nie masz warunków, pętli, i wielu innych rzeczy to IMO mieszasz wówczas kod html gdzieś w pehapie, na poziomie backendu. To po co mi taki system szablonów? Dla samej zasady? Właśnie po to są te szablony, żeby można było includować jakieś pliki które zawierają kod który się powiela (stopka, nagłówek, jakieś boksy czy co tam kto sobie wymyśli). A u ciebie całość jest i tak realizowana po stronie php. Więc teraz narzucasz mi swoją strukturę, bo html w pętlach generujesz po stronie php, i nie mogę tak jakbym chciał takiego html'a dostosować. To ja podziękuje. Wolę już nawet czyściutki php, bez żadnych dodatków ani ficzerów, niż męczyć się z mechanizmem, który na każdym kroku mnie ogranicza. Podobnie jest w popularnych cms'ach, że spora część kodu html jest gdzieś po stronie php generowana w pętlach, warunkach i innych cudach. Jak chcę zrobić coś bardzo nietypowego, to nie jest za bardzo w stanie, bo mam narzucone style, jak i strukturę. W moim przypadku, delikatnie przerobię swoją klasę, co by nikt nie mógł php użyć bezpośrednio. A w pozostałych projektach, które nie są joggerem, zastosuje swoją klasę, w niczym się nie ograniczając, i przedewszystkim nikogo nie ograniczając. Może i masz swoje argumenty, i uważasz je za słuszne, ale dla mnie póki co wszystko co wymieniłeś nie jest argumentem, a jest problemem. Problemem który sobie nieświadomie narzucasz. Chyba nie chciałbym poprawiać kodu jakby ktoś użył takiego typu szablonu.. Oczywiście bez obrazy, ale taka jest rzeczywistość, gdybym musiał coś tam rozbudować, to również musiałbym połowę html'u generować po stronie modelu/kontrolera. Co IMO nawet trochę nie przypomina hasła "oddzielenie prezentacji od logiki". No ale ok, dalej upieraj się przy swoim, i dalej uważaj że dobrze myślisz. Szczerze nie mam nic do tego, twoja sprawa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował by_ikar 22.02.2012, 15:56:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 05:13 |