![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Witajcie
Od lat używam znaku tabulacji do robienia wcięć w kodzie. Dlaczego TAB? Ponieważ wg mnie jest to klawisz do robienia właśnie tego typu rzeczy, czyli wcięć i odstępów. Wielkość TAB-a można bez problemu zmienić nawet w VIM-ie Taby łatwo zaznaczyć. Kopiowanie kodu z TAB-ami do innego kodu z TAB-ami jest łatwe. W przeciwnym wypadku jesteś zależny od preferencji poprzedniego autora kodu oraz jego rozmiaru monitora. Dla mnie powyższe argument są niezbywalne. Mam wrażenie, że używam właściwego narzędzia do właściwych rzeczy. Problem narodził się wtedy gdy chciałem zacząć używać PHP_CodeSniffer to sprawdzania składni kodu. Zassałem sobie standard Symfony2 i BUM. Nie można używać tabulatorów jako wcięć. Noż cholera... chciałem w swoim projekcie użyć standardu Symfony2 i nie chcę zbytnio odbiegać od reszty ale spacje jako wcięcia? Dlaczego? Czy wy stosujecie spacje? A może tabulatory? Inne ciekawe standardy, których używam i nie zmienię: Znak _ przed nazwami właściwości, metod prywatnych oraz chronionych - Jak czytam kod to od razu wiem, że metoda jest prywatna albo chroniona i nie obchodzi mnie jej użycie publicznym API. W dodatku metody ze znakiem "_" na początku są wygodnie sortowane w oknie podpowiedzi. [i] Każdy if, switch i inne blokowe elementy zawsze posiadają klamry [i] Wg poniższego schematu
Ma to ogromne znaczenie dla Xdebug-a przy generowaniu pokrycia kodu Jak u was ze standardami Coding Style? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uważam, że po to wymyślili TAB, żeby robić wcięcia, a SPACEBAR po to, żeby robić odstępy. Nie widzę powodu, żebym miał teraz łamać ten schemat tylko dlatego, że innym ZDARZA SIĘ go łamać. Co prawda nie miałem takiej sytuacji, żeby otworzyć kogoś kod i ujrzeć coś co zobaczył @lobopol, ale wydaje mi się, że to jest wyjątek, a odstępstwa od jakiejś reguły zdarzają się zawsze, więc naprawdę nie chcę się przerzucać na spację tylko dlatego.
Oczywiście jeśli komuś wygodniej jest używać spacji, niech używa, nie twierdzę przecież, że taki ktoś jest gorszy, przedstawiam tylko swoją opinię. Dlatego ładnie nam zacytował @Theqos. Co do innych przyzwyczajeń, to oczywiście
Na pewno też staram się (nie zawsze mi to wychodzi (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) pisać klamry otwierające funkcje w osobnej linijce, natomiast w if-ach i pętlach już nie. Czasem, jeśli jest to czytelne w kodzie, używam tych if-ów skróconych (shorthand), niekiedy bardzo mi to pomaga: albo @#luq: podobają mi się Twoje metody (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) @Fifi209: wiesz, jakiś czas temu próbowałem przestawić się na "rozwlekanie" if-ów, ostatecznie kodowało mi się przez to niewygodnie (nie pytaj dlaczego, bo to już moje przyzwyczajenia), aczkolwiek faktycznie ładnie się to czyta otwierając cudzy projekt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 03:50 |