![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam następujący problem: w przykładowym pliku jest zapisany tekst z polskimi znakami. Kiedy program próbuje odczytać te znaki, w ich miejsce pojawiają się "szlaczki". Proszę o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odczytuje to ze swojej strony:
Cytat $data=file_get_contents('akt.php'); . Kiedy pobieram z innej identycznie zakodowanej to jest ok.Problem rozwiązałem(literówka w deklaracji kodowania), ale jest inny problem. Powiedzmy, ze mam dwa pliki html - jeden zakodowany utf-9 a drugi iso-8859-2. Kiedy program odczytuje te pliki, a raczej jego fragmenty to na ekranie pojawia sie prawidlowy napis. Problem pojawia sie wtedy, gdy probuje zapisac te teksty. Kiedy plik byl zakodowany w utf-8 to wszystko w pelni poprawnie sie zapisuje, ale kiedy probuje zapisac odczyt pliku w drugim kodowaniu to nie zapisuje polskich znaków. Ten post edytował kot5598 18.02.2012, 19:11:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 05:13 |