|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć, szukam materiałów o profesjonalnym webdesignie. Przeglądając portfolia małych agencji reklamowych mam wrażenie że mógłbym się z nimi równać, nic specjalnego nie oferują, jednak odwiedzając galerie typu Creattica.com - nie ma porównania. Chciałbym poznać te wszystkie sztuczki dobierania kolorów, stylów, typografi, wiedzieć których technik i języków programowania warto używać i się uczyć, które są już przestarzałe.
Znacie coś dobrego? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
a ja polecam sobie kupic sztaluge, plotno/karton, olej/akwarele/pastele czy czym tam Ci bedzie wygodniej i rysuj, maluj, układaj...
Nie mozna zabierać się za design nie mając kompletnie pojęcia o podstawach. Zobaczysz, że dobór kolorów, to nie jest wydłubanie konkretnej wartości z palety 16 milionów odcieni, tylko mieszanie, mieszanie, rozmywanie i znów mieszanie. Zapomnij o czymś takim jak "sztuczki dobierania kolorów, stylów, typografi". • Kolory musisz czuć ( i bawić się nimi, grać, dobierać... To nie jest tak, że żółty z niebieskim- ok, ale z czerwonym już nie. ) • Styl mieć swój • A typografia... Jak będziesz robił to, co Ci mówią inni, to będziesz tworzyć rzeczy nudne i na dodatek często wbrew sobie. Zainstaluj sobie 1000 fontów w systemie i czekaj na tą odpowiednią przy doborze. Kup sobie galerię ksążkową, może być z logosami, grafikami wszelakimi... Poczuj co to jest styl, kompozycja. Jak się kieruję linią, by uwidocznić niektóre elementy- analogicznie jak inne chować... A książki nie polecam żadnej, jeszcze nie natrafiłem na taką co by była sensowna i warta swej ceny (a troche w tym empiku grzebałem) Smashing book to też wg mnie troche pomyłka, nie to, że słaba ale jak na swoją cenę... Nie warta. Dwójki jeszcze nie widziałem. Tyle w temacie |
|
|
|
juzekmj Profesjonalny webdesign - szukam książek, artykułów 1.06.2011, 17:14:18
everth Cytatnic specjalnego nie oferują
Bo też nic specja... 1.06.2011, 18:04:36
H68nkr Hej,
w zasadzie ta książka to podstawa: The Non-D... 3.11.2011, 19:23:22
marekge Ja mogę polecić książkę:
"THE PRINCIPLES OF B... 1.02.2012, 13:45:21
pisii35 i ja mogę polecić książkę Beairda - naprawdę wyjaś... 16.02.2012, 20:02:22
adrian23 To może kolejna propozycja dla rozszerzenia tematu... 3.03.2012, 19:19:20 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 27.12.2025 - 09:40 |