![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Rozpocząłem swoją przygodę z Ajaxem i nigdzie nie mogę znaleźć tutoriala odnośnie kreowania samych okienek, wszędzie pchają jakieś zaawansowane moduły (galerie itp.). Mi chodzi tylko o sam szkielet. Tzn.: Klikam na link, który wywołuje Ajaxa wykonującego operacje na pliku php i chciałbym, aby po skończeniu operacji pojawiło się zwykłe okienko z informacją: "Poprawnie wykonane." Klikamy w puste pole i okienko się ładnie zamyka. Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiś czas temu robiłem takowe okienka. Teraz z pamięci w wielkim skrócie:
To wyżej to szkielet HTML: wrapper to ma być ciemne, półprzezroczyste tło za oknem, stąd div jest wyrzucony poza obszar, container to kontener na Twoje okienko: oba mają mieć ustawione position:fixed oraz width i height na 100%. Z kolei #popup ma być na środku ekranu? Jak to zrobić? Jak masz stałą szerokość okna to:
Jeśli chodzi o dynamicznej wielkości okno, to poszukać centering div horizontal vertical w google, albo zrób jQuery. pozostałe elementy: <h1> - tytuł, <p> - treść A teraz AJAX: (umieszczam w kodzie PHP, bo ładniej koloruje, niech Cię nie zmyli to)
Aha, do samego okienka wrzuć jeszcze trochę jQuery
ew. jak masz dużo takich okienek aktywnych już, to odwołuj się poprzez $(this)
A wtedy też pozamieniaj ID na class, co by się nie duplikowało. Oczywiście w kodzie może być sporo błędów, sam to zrobiłem jeszcze inaczej, ale generalnie idea jest taka. Co do wrappera, to tak sobie teraz pomyślałem, że możesz go wywalić, a zostawić sam container, tylko jak będziesz chciał ustawić tło półprzezroczyste, to nie używaj opacity, bo okno też Ci się takie zrobi... no chyba że zdefiniujesz kolor np. rgba(0,255,0, 0.5) - zielony przezroczysty 50%. Co do kliknięcia poza okno i jego likwidacji, gdzieś na stronce jquery4u.com widziałem rozwiązanie, że wystarczy dać $('html').click ..... i wywołać akcję dla zamknięcia okna. Testowałem i działa. Aha... jest jeszcze jeden problem, oczywiście do obejścia.... jak klikniesz w samo okno, to też znika (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Musisz dać coś takiego
Zapobiegasz wówczas rozprzestrzenienia się akcji z kontenera na okienko: po dodaniu tego kodu i kliknięciu na kontener, okno zamknie się, po kliknięciu w sam popup - nie. Oczywiście w ogóle nie musisz ładować konterena, tylko dać np. <a href="">x</a> i ustawić go w prawym górnym rogu okna i ostylować odpowiednio. PS. Do tego potrzebna Ci biblioteka jQuery PS2. Możesz dograć jQueryUI do tego i zrobić tak:
Wtedy uruchomisz opcję przeciągania i upuszczania okna chwytając za pasek tytułu, tj. H1, ew. $(div.popup).draggable(); - daje Ci możliwość przeciągania okna, gdziekolwiek go chwycisz. Sorki za bałagan w wypowiedzi, ale naprawdę na szybko napisałem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 00:13 |