![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2004 Skąd: Piaseczno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robie zorientowana obiektowo galerie. Poszczegolne zdjecia sa reprezentowane przez obiekty klasy Foto.I teraz mam pytanie: Czy funkcje takie Register(zarejstruj w bazie), Show(wysiwetl sformatowane info o zdjeciu) powinny byc metodami klasy foto, czy metodami klasy Galeria przyjmujacymi jako argument obiekt klasy Foto?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, jest siódma rano. Podobno o tej porze mózg najllepiej funkcjonuje (nie u każdego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). No w każdym razie doszedłem do wniosku, że walidacja użytkownika i przetwarzanie danych POST GET COOKIE itp. powinna mieć miejsce poza obiektem galeria, obiekt galeria w momencie tworzenia powinien znać użytkownika który z niej aktualnie korzysta i jego uprawnienia co do samej siebie powinna sama sprawdzać.
Miałbym więc następującą hierarchię: Kod +Root (wywoływanie odpowiednich klas na podstawie tego co zwróci Input)
+-Input (przetwarzanie POST, GET itp) +-User (zarządza profilem, sprawdza użytkownika) +-Gallery (Wszystko co się wiąże z galerią, administracja itp.) +--Output (Wyświetlanie danych) +--Album (Sortowanie zdjęć itp.) +---Photo (Skalowanie, zmiany opisów itp.) Jedyne czego nie jestem pewien, to umieszczenie klasy Output w galerii. Ale każdy dział będzie miał własną klasę z własnymi metodami od wyświetlania. To chyba słuszne? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 02:31 |