![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam kilka pytań odnośnie bezpieczeństwa, w PHP i filtracji danych.
Od razu powiem na wstępnie, że przeczytałem całą książkę: "PHP5 Bezpieczne programowanie J.Ross, wydawnictwa Helion", oraz wiele wiele stron poświęconych bezpieczeństwu. Ale kto pyta nie błądzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A więc moje pierwsze pytanie, może trochę głupie no ale...: Przycisk wysyłający formularz, i po którym jest sprawdzane w PHP, czy został wsyłany:
Sprawdzanie, w PHP: Czy takie coś jest bezpieczne, czy w taki sposób ktoś może wstrzyknąć tutaj jakiś kod, czy muszę jeszcze jakoś zmienną $_POST['register'] filtrować? Przy każdym wysyłaniu formularza sprawdzam dane, w taki sposób:
Czy sprawdzanie takie jest zarówno bezpieczne jak i również optmalne pod względem wydajności, taki typ stosuję w każdym formularzu na stronie, a jest ich sporo. A może napisać jakąś klasę do usprawnienia tego procesu, niestet z klasami niezabardzo daję sobie radę? Tak, aby dane były sprawdzane, np. w taki sposób:
Pozdrawiam, i liczę na Wasze rady i propozycje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował arkos 11.02.2012, 19:07:30 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(...) Ważne aby nie przesadzić, pozwolić aplikacji się po chichu wysypać zamiast obsesyjnie walidować pod każdym możliwym katem, bo to kosztuje. No tutaj można by polemizować, lepiej dać się aplikacji po cichu wysypać? Powiedz to zleceniodawcy, który wpuści takich użytkowników do serwisu, że to ciche wysypanie nastąpi po 5min od wrzucenia produkcyjnej wersji (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Co do walidacji, to zgadzam się, że wszystko zależy co z tymi danymi będzie ktoś tworzył. Jeśli chodzi o stringi wrzucane do bazy, wystarczy zadbać o odpowiednie quoty (w stringu i dookoła;) ) Jeśli chodzi o int, może to nie jest świetne rozwiązanie, ale ja sam waliduję je w bardzo prosty sposób:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 01:31 |