![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 22.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Kod "content_scripts": [ { "matches": ["*://moja-strona.pl/*"], "js": ["js/insertPanel.js"] } ], Wstawiam sobie na stronę panel (głownie złożony z buttonów) poprzez skrypt insertPanel.js: Kod // insertPanel.js //... var panel = document.createElement("div"); panel.setAttribute("id", "idbleble"); panel.innerHTML = "<button type="button">xyz</button>..."; //... Ok, to działa. W tym panelu, np. po kliknięciu na button chcę, aby wykonała się jakaś funkcja (napisana przeze mnie). No i to działa tylko wtedy, kiedy umieszczę te funkcje w <head>: Kod var panelScripts = document.createElement("script"); panelScripts.setAttribute("type","text/javascript"); panelScripts.innerHTML = "function somethink() {...}"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(panelScripts); Próbowałem tak: Kod "content_scripts": ...skrypt się ładuje (sprawdzam poprzez "narzędzia dla programistów"), ale po kliknięciu na button otrzymuję błąd:[ { "matches": ["*://moja-strona.pl/*"], "js": ["js/insertPanel.js", "js/myFunctions.js"] } ], Cytat Uncaught ReferenceError: somethink is not defined Mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego przeglądarka "nie widzi" tych funkcji - pomimo tego, że skrypt jest załadowany? Bo ja chyba o czymś zapominam... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 33 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Krak Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem polega pewnie na tym, że odnosisz się do zmiennych/funkcji w złym kontekście(czyli windows). Pokazałeś bardzo mało kodu i nie mogę pokazać co konkretnie trzeba zrobić, ale dam przykład.
Kod obj = {"x":"Hello world!", "f":function(){alert(this.x);}}; document.body.addEventListener('click',obj.f, false); // źle wyświetli undefined bo handler nie jest teraz w obiekcie obj tylko window. Tak samo kiedy dasz: Kod obj = {"x":"Hello world!", "f":function(){alert(this.x);}}; f = obj.f; f(); // źle wyświetli undefined bo funkcja nie jest teraz przypisana do obiektu obj tylko window. x = 'jestem w window'; f(); // wyświetli 'jestem w window'. Zanim użyjesz funkcji z innego kontekstu niż windows (jeśli odnosi się ona do jakichś danych przez this) do obsługi zdarzeń, musisz ją zbindować od obiektu w którym się znajduje. Wtedy this będzie się odnosiło so tego obiektu. Kod obj = {"x":"Hello world!", "f":function(){alert(this.x);}}; document.body.addEventListener('click',obj.f.bind(obj), false); //teraz dobrze. Nie wszystkie przeglądarki mają metodę bind dla funkcji, np firefox 8 nie ma dlatego ja dodaję taki kod na początku: Kod if(!Function.prototype.bind) Function.prototype.bind = function(that) { var func = this; return function() { return func.apply(that, arguments); }; }; MDC - bind Jeśli to wydaje się zagmatwane możesz poszukać na googlach jakiś tutorial o metodach bind albo apply i call, dotyczą tej samej kwestii. Możesz też używać bibliotek takich jak Jquery, one chyba robią co trzeba za programistę, ale nie jestem pewien bo ja z nich nie korzystam. Ten post edytował droslaw 6.02.2012, 23:39:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 11:16 |