Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Budowa modulowa, Kwestia ladowania komponentow
marcio

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam chcialem sie zapytac jak rozwiazujecie sprawe ladowania komponentow do aplikacji.

Do tej pory mialem glowny frontontroller z glownym widokiem podzielonym na bloki, gdzie do kazdego bloku ladowalem komponenty czyli blockcontroller.

Nie wiem czy jest to najlepsze wyjscie, czy znacie jakies inne rowniez ciekawe podejcia?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
by_ikar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A ja mam taki komponent zrobiony na podobnej zasadzie co moguł/akcje. Różnica jest w tym, że akcja z modułu przekazuje dane do klasy response, która z kolei przekazuje dane do przeglądarki. Komponent nie przekazuje żadnych danych do klasy response, jedynie te dane zwraca, czyli te dane mogę przypisać do czegoś konkretnie, lub wyświetlić je w jakimś miejscu, powiedzmy szablonie. Do takiego komponentu oczywiście można przekazać jakieś dodatkowe argumenty. Prócz sposobu zwracania, akcja od kompomentu różni się w sumie tylko końcówką: indexAction, comentsComponent. Zarówno komponent jak i akcja mają dostęp do tych samych danych. Coś w sumie podobnego jak jest w symfony 1.4 z tą różnicą że w symfony komponentów raczek nie używa się w widoku, tam raczej używa się helperów, widgetów etc no ale na swoje potrzeby postanowiłem tego nie rozdrabniać.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.10.2025 - 13:24