![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Skąd: Great Britan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemanko mam takie pytanie: Czy to jest poprawne? w sensie takim czy tak się używa.
Jak najlepiej robić zapytania i je wysyłać, bo jak tak sobie robie:
to się trochę syf robi, jak dbacie o to by wasz kod był przejżysty przy powtarzających się rzeczach? podzielcie się (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nikt Cię nie rozniesie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ale oczywiście to jest zły pomysł w dokładnie takiej formie... dlaczego? Bo każdorazowo łączy się z bazą... Singleton jest powszechnie używany i sprawdzony (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co prawda można przerobić tą funkcję tak by to miało sens - ale nie ma co odkładać na bok sprawdzonych wzorców ;/ A dla tych co mają problem z obsługą wielu różnych połączeń do bazy i singletonem - mam dwa słowa - "fabryka singletonów" (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) - dziękuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zresztą wydaje mi się że każdy prosty DBAL jest zbudowany wstępnie w oparciu o singleton (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Przykład pseudo fabryki singletonów do obsługi bazy danych:
EDIT: oczywiście przedstawiłem sam koncept bez obsługi wyjątków i sprawdzania błędów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Sephirus 31.01.2012, 12:33:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 05:25 |