Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript][CSS] Jak usunąć dolny pasek, Top+background zlane w jedną grafike
xfilip1985

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, jak moge usunąć dolny pasek gdy mam strone szerokosci np 1400 a szerokosć ekranu np 1280, dodam że potrzebuje tego bo po obydwu stronach topu mam grafikę która zlewa sie z TOP'em jak na stronie http://www.50cent.com jednak top i grafika po lewej i prawej to odzielne jpg, ninimalna rozdzielczosc przy jakiej powinien sie pojawic dolny pasek to szerokosc topu czyli 900 px (IMG:style_emoticons/default/closedeyes.gif) oczywiście top i zawartośc strony musi być wyśrodkowana (IMG:style_emoticons/default/ohno-smiley.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
by_ikar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No już całkiem całkiem to wygląda. Tyle że ty zrobiłeś dwa obrazki, i w obu tło "contentu" jest już nałożone na większe tło. Osobiście zrobiłbym to inaczej, i tobie też polecam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) druga sprawa, to jest "przyklejona stopka", o której wcześniej pisałem. Na małej rozdzielczości wygląda fajnie, ale na większej rozdzielczości wygląda to tak: http://dl.dropbox.com/u/36249378/welding.png dlatego dla bottom musisz nadać min-height: 100%; tak jak w moim przykładzie który ci pokazałem. W tym przykładzie stopka wyglądała tak: http://dl.dropbox.com/u/36249378/welding2.png kolejną rzeczą to są dodatkowe obrazki po najechaniu kursorem na menu. One są ci tam zbędne, całość spokojnie jesteś w stanie wykonać w css (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) poczytaj o text-shadow, poczytaj o opacity. Jak już robisz to na obrazkach, to rób to jako jeden obrazek, jedynie przesuwaj tło, bo tak przy najechaniu, na chwilę taki obrazek znika i dopiero po chwili wczytuje się ten obrazek który powinien pojawić się po najechaniu.

Za dużo tych psueudo sleektorów hover użyłeś. Tak na prawdę całość można zrobić tylko na jednym hover (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) nawet przy takiej ilości obrazków można zrobić to na jednym hover (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Musiałeś dać margines o jeden px dlatego że ja zrobiłem całość na szerokości 900px, a ty w swoim layoucie masz to w szerokości 901, co już nawet wcześniej zauważyłem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) tło contentu masz nałożone na jeszcze inne tło, i to tło jest szerokości 901px, a całość jest ustawiona na 900px w css. Efektem czego jest powstanie jedno pikselowego marginesu. Dlatego lepiej tło contentu robić tam gdzie jest content, a nie w jakiejś podrzędnej warstwie, bo jakbyś chciał przenieść menu na prawą stronę, to musiałbyś zmieniać całą grafikę, w przypacku css to by była zmiana z float: left, na float: right.

Także moim zdaniem żeby to konkretnie wyglądało, to jeszcze kilka zmian cię czeka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 13:08