![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam dziwny (dla mnie) problem. Sklejam sobie zapytanie SQL w PHP. Zapytanie zawiera znak & (bo mam takie wartości w bazie). Zapytanie nie działa. Robię echo $zapytanie. Kopiuje je z ekranu i przypisuję z powrotem (na sztywno) jeszcze raz do $zapytanie. Działa! No i w czym problem? Wiem tylko, że występuje tylko w przypadku stringów zawierających znak &. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMO no właśnie, wszędzie używasz apostrof, a w takiej apostrofie to nie trudno o problem, wystarczy że znajdzie się w stringu znak dolara i już mogą być jazdy. Jeżeli nie potrzebujesz dodawać do ciągu zmiennej bez apostrofu/cudzysłowia, a wierz mi że nie potrzebujesz praktycznie w żadnym przypadku, to używaj cudzysłowia. Wtedy parser nie będzie ci zawartości twojego stringa pod żadnym kontem parsować, tylko od razu przepuści.
Spróbuj tak, i powiedz jakie będą tego efekty:
Oczywiście tam pod $nazwa, podstaw to co masz oryginalnie, pozamieniaj tylko apostrofy na cudzysłowia i cudzysłowia na apostrofy. Jak używasz jakiegoś ludzkiego edytora, to możesz to zrobić jednym kliknięciem w całym kodzie. Ten post edytował by_ikar 26.01.2012, 08:31:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 05:53 |