Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wyjątki SPL
Fifi209

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam sobie klasę Config, która parsuje plik i udostępnia interfejs do pobierania informacji o ustawianiach konfiguracyjnych. W klasie dozwolona jest zmiana ścieżki do pliku, który ma być parsowany.

Teraz do sedna, jaki typ wyjątku mam rzucić gdy plik nie istnieje lub nie mam uprawnień do odczytu?
LogicException czy RuntimeException ?

Dalej, jeżeli mam tablicę asocjacyjną, podaję klucz do funkcji i ma mi zwrócić wartość, sprawdzam czy klucz istnieje, jeżeli nie istnieje to jaki typ wyjątku rzucić?
InvalidArgumentException ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
melkorm

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
myślałem, żeby takie błędy jak brak dostępu do pliku zapisywać w logach, wiadomo że brak klucza w tablicy nie jest raczej czymś co blokuje dalsze wykonywanie skryptu, więc zapisywałbym tylko te krytyczne bez których skrypt nie może dalej pracować

Dobrym pomysłem jest łapanie wyjątków które powodują przerwanie aplikacji i wysyłać wtedy maila / zapisywać w logach - innymi słowy raportować o tym że aplikacja z jakichś względów przestałą działać, osobiście nie wiem co jest lepszym pomysłem : czy wrzucać takie rzeczy np do konstruktora wyjątku (załóżmy że jakiś `programista` zrobił na blok kodu łapanie wszystkich wyjątków i nic z nimi nie robi), czy łapać je i wtedy dopiero podejmować odpowiednie akcje.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 11:35