![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam sobie klasę Config, która parsuje plik i udostępnia interfejs do pobierania informacji o ustawianiach konfiguracyjnych. W klasie dozwolona jest zmiana ścieżki do pliku, który ma być parsowany.
Teraz do sedna, jaki typ wyjątku mam rzucić gdy plik nie istnieje lub nie mam uprawnień do odczytu? LogicException czy RuntimeException ? Dalej, jeżeli mam tablicę asocjacyjną, podaję klucz do funkcji i ma mi zwrócić wartość, sprawdzam czy klucz istnieje, jeżeli nie istnieje to jaki typ wyjątku rzucić? InvalidArgumentException ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co na piernik do wiatraka? Pytałem o SPL, co raczej oznacza że mam zamiar z nich korzystać. Poza tym nijak Twoje wyjątki nie odzwierciedlają tego co zamierzam osiągnąć.
myślałem, żeby takie błędy jak brak dostępu do pliku zapisywać w logach, wiadomo że brak klucza w tablicy nie jest raczej czymś co blokuje dalsze wykonywanie skryptu, więc zapisywałbym tylko te krytyczne bez których skrypt nie może dalej pracować |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:36 |