Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript][CSS] Jak usunąć dolny pasek, Top+background zlane w jedną grafike
xfilip1985

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, jak moge usunąć dolny pasek gdy mam strone szerokosci np 1400 a szerokosć ekranu np 1280, dodam że potrzebuje tego bo po obydwu stronach topu mam grafikę która zlewa sie z TOP'em jak na stronie http://www.50cent.com jednak top i grafika po lewej i prawej to odzielne jpg, ninimalna rozdzielczosc przy jakiej powinien sie pojawic dolny pasek to szerokosc topu czyli 900 px (IMG:style_emoticons/default/closedeyes.gif) oczywiście top i zawartośc strony musi być wyśrodkowana (IMG:style_emoticons/default/ohno-smiley.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
by_ikar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Niestety kod który dałeś w sumie nic mi nie daje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) a layout który chcesz pociąć jest w sumie prosty do pocięcia. Ale pokaże ci na przykładzie jak mogłoby to wyglądać, bo w sumie całość jest prosta:

1. <!DOCTYPE html>
  2. * { margin: 0; padding: 0; }
  3. html, body { height: 100%; }
  4. body { background: #000; text-align: center; }
  5.  
  6. #top, #bottom { width: 100%; height: auto; clear: both; position: relative; }
  7. #top { background: url("http://img14.imageshack.us/img14/8206/topbackground.jpg") top center no-repeat; min-height: 100%; padding-top: 212px; }
  8. #bottom { background: url("http://img811.imageshack.us/img811/6596/bottombackground.jpg") top center no-repeat; height: 148px; }
  9.  
  10. .wrapper { width: 900px; height: auto; margin: 0 auto; }
  11.  
  12. #bottom .wrapper { height: 147px; border-bottom: none; }
  13.  
  14. #top-menu { height: 35px; clear: both; margin-bottom: 1px; }
  15. #top-menu a { float: right; min-width: 90px; height: 25px; margin-left: 1px; text-align: center; padding: 5px; }
  16. .content { float: right; width: 600px; }
  17. .left-menu { float: left; width: 299px; }
  18.  
  19. .clear { width: 100%; clear: both; }
  20.  
  21. /* ta część jest zbędna, ale dałem wysokość, żeby strona miała jakąś wysokość,
  22. obraz obramowania pozostalych elementów, wraz z obramowaniami,
  23. odjąłem im po 2 pixele wysokości/szerokości, odejmując obramowania */
  24. .wrapper { border: 1px solid white; }
  25. .content { height: 540px; width: 598px; }
  26. .left-menu { height: 330px; width: 297px; }
  27. #top-menu, #content, .left-menu, .content, #top-menu a { border: 1px solid white; }
  28. </style>
  29. </head>
  30. <div id="top">
  31. <div class="wrapper">
  32. <div id="top-menu">
  33. <a href="#">Contact us</a>
  34. <a href="#">Realizations</a>
  35. <a href="#">Services</a>
  36. <a href="#">About</a>
  37. </div>
  38. <div class="left-menu"></div>
  39. <div class="content"></div>
  40. <div class="clear"></div>
  41. </div>
  42. </div>
  43. <div id="bottom">
  44. <div class="wrapper">
  45. <div id="copyright"></div>
  46. </div>
  47. </div>
  48. </body>
  49. </html>

Skopiuj kod, wrzuć do notatnika, i zapisz jako jakiś plik html i otwórz w przeglądarce.

Obrazy tak o wyciąłem paintem, żebyś tylko wiedział o co chodzi. Nie jest to jeden plik, a są to dwa pliki i IMO więcej plików nie potrzebujesz. A widzę po kodzie HTML że wyciąłeś je w photoshopie. Pół przeźroczyste tło (czarne) które masz na stronie można bez problemu osiągnąć w css, a dla IE dać fixa, z jedno pikselowym tylko obrazkiem, który się będzie odpowiednio powielać. Pocięcie takiego layoutu to raptem godzinka roboty (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Tutaj w zasadzie masz już gotowy szkielet, dodać tylko tła dla poszczególnych bloków, odpowiednio sformatować czcionki, dodać padding, dodać kilka innych rzeczy i masz gotowy layout (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) tutaj masz oczywiście nie dokładny szkielet, bo robiłem go na szybko, w ramach przedstawienia tego jakby to mogło wyglądać. O podobnym pocięciu layoutu pisałem już tutaj i dałem nawet bardzo podobny kod: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=191629 (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

EDIT: zapomniałem dodać, w twoim projekcie jest potrzebna tak zwana "przyklejona stopka" (sticky footer), więc to w stylach również uwzględniłem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Ten post edytował by_ikar 20.01.2012, 15:13:28
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 03:10