![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zastanawiam się jaki schemat bazy stworzyć. Docelowo będzie tysiące rekordów dla każdego z obiektów. Będzie można w nich wyszukiwać i w zależności od ustawień część będzie pobierana do wyświetlenia, czasem wszystkie, czasem tylko jeden z nich. Sposób wyświetlania będzie też zależał od preferencji użytkownika (osobna tabela na przechowywanie tej relacji, tu nie mam wątpliwości). Każdy z tych obiektów ma podobne pola (typ/przeznaczenie) niektóre mogą mieć więcej/mniej. Rozważam dwie opcje. 1. Osobne tabelki dla każdego obiektu i potem w PHP pobieranie poprzez UNION - w php tworzenie zapytania w zależności od rodzajów obiektów które mają zostać wyświetlone. 2. Jedna tabelka dla wszystkich i potem w zapytaniu coś ala kind IN() Które z tych rozwiązań byłoby optymalne? W tej chwili mam 1 opcje, ale 2 jest dużo łatwiejsza w zaimplementowaniu jeśli chodzi o php, bo całość przerzuca się na mysql. Jednak obawiam się czy jak będzie już kilkaset tysięcy rekordów to czy nie będzie to trudniejsze do wyszukiwania jako że może chcieć wyszukiwać np tylko w 3 obiektach, albo nawet 1 a i tak musiałby się przekopać przez wszystkie rekordy, a tak tylko do odpowiednich tabelek by się odwołał. Za każde sugestie, opinie z góry dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Wybacz malinko, ale zmylił mnie Twój męski ton wypowiedzi:
Cytat Nie jestem aż takim optymistą, Nie wiem, nie jestem kobietą, ale podejrzewam, ze zazwyczaj kobiety piszą: "Nie jestem aż taką optymistką" ![]() Cytat "Indexy planowałam", "nie miałam nigdy", "swego czasu planowałam" to odmiana męska? Hehe, ja sie skupiłem na tekście, który przytoczyłem ![]() ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 14:12 |