Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Memcached - pytania
1q2w3e4r

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam,

Mam problem z bazą danych. W jednym momencie musi być zapisanych do bazy w ciągu sekundy od jednego usera średnio 500 rekordów przez co baza nie wyrabia i tworzą się kolejki. Dodam, że każdy rekord po jednym odczytaniu przez innego usera nie jest już potrzebny i może być kasowany.
Szukałem rozwiązania i trafiłem na Memcached. Nigdy z tego nie korzystałem i zastanawia mnie na jakiej zasadzie to dokładnie działa. Dlaczego mam pytania:
1. Czy zapisując tam jedna zmienną każdy user może ja odczytać?
2. Jedna zmienna była by przypisana do danego usera. Gdzie aktualizowała by się około 500 razy na sekundę. Gdzie inny user w tym momencie by ja odczytywał..

Proszę napisać czy z Memcached jest to możliwe ?
To jest tak jakby zmienne globalne, które każdy user strony może odczytać i dodatkowo szybko się aktualizują..

Z góry dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Uriziel01

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie masz szansy aby takie coś płynnie działało (sam request przez HTTP jest dosyć wolny + obsługa zapytania po stronie serwera). Musisz zrobić coś na socketach i nie przez PHP i MySQL. Pewnie będzie najlepiej zrobić jakiś prosty Flashowy applet. Swoją drogą czy trafnie zgaduje że to jakaś gra przeglądarkowa ?

EDIT:
Jednak dużo lepszym rozwiązaniem (tak myślę) było by:
http://php.net/manual/en/book.sockets.php
To chyba rozwiązuje twoje wszystkie problemy ?
I absolutnie NIE potrzebujesz 500 zapisów na sekundę wystarczy 10-20.

Ten post edytował Uriziel01 16.01.2012, 13:30:02
+Quote Post
uupah5

Ostrzeżenie: (0%)
-----

idziesz w ślepą uliczkę. naginasz możliwości z góry wybranej technologii do problemu a powinieneś na podstawie problemu wybrać technologię...
danych jest mało i z twojego opisu wynika że są ulotne (jeden odczyt i tracą ważność), a głównym wymaganiem jest ich dostępność real time.
IMHO sensownym rozwiązaniem jest trzymanie tego w RAM i obsługa przez jakiś programik na serwerze, na stałe na nim uruchomiony.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 19:16