![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 30.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam ciekawy problem. Pisze system CMS, i w trakcie obmyślania jego plastyczności wynikł ciekawy problem. Otóż czasami klienci na jednym hostingu pragną posiadać zainstalowanych 1-2 lub więcej stron, w tym CMSów. Hosting posiada jedną bazę danych. Jednym rozwiązaniem jest dodanie do każdej tabeli w bazie danych prefiksu z nazwą projektu, a następnie przy odczycie korzystanie tylko z tabel projektu. Rozwiązanie proste w implementacji. Moje pytanie brzmi czy macie jakieś pomysły jak obejść ten problem w inny sposób. Powtórzę problem. Jak zainstalować w bazie danych kilka takich samych cmsów, z takimi samymi nazwami tabel. Szukałem czegoś o grupowaniu tabel w mysql, ale nie znalazłem. Wtedy każdy cms korzystałby z jednej grupy tablic. Pozdrawiam, Marcin |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 9 Dołączył: 30.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodzi mi o grupowanie wyników zapytań itp (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
A o stworzenie grup, albo kategorii tabel w bazie danych, cos na taki wzór: Czyli podbazy w bazie, hehe. GRUPA 1 customers images contents GRUPA 2 customers images contents GRUPA 3 customers images contents Szukam jakiejś alternatwy dla prefiksów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 05:00 |