Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][inne]Miasta w odległości do x km od Miasta
Ryder

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Chciałbym na swojej stronie zaimplementować skrypt wyszukujący miasta w podbliżu podanej miejscowości.
1. W jaki sposób działają takie skrypty, czy potrzebuje wykupić bazę danych miejscowości?
2. Czy znacie gotowe darmowe lub płatne rozwiązania/skrypty?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

@Ilware: Cały teryt do MySQL? Zbędny wysiłek (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Z niego wystarczy wyłuskać tylko miasta i wsie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli ktoś chce to może jeszcze dzielnice i tyle. Bez dzielnic da to w chwili obecnej jakoś 43000 rekordów. Wiem bo niedawno to robiłem i wciąż mam tę tabelę w bazie. Na razie tylko współrzędne muszę podpiąć, ale tym się już zajmie skrypt w oparciu o google maps API.

EDIT: właściwie to mam 4 tabele, ponieważ planuję mieć maksymalnie elastyczna bazę: country(238 rekordów), state(16 - tylko dla Polski), poviat(379 - tylko Polska) i city(43363 tylko wsie i miasta, bez dzielnic). Schemat tabel dla:
country: id, iso2, iso3, name_pl, name_en, continent_pl, continent_en
state: id, country_id, name
poviat: id, state_id, name
city: id, poviat_id, state_id, name, type
Łączę w city zarówno poviat jak i state, ponieważ wiele krajów ma takiej jednostki terytorialnej jak powiat, czy analogicznej (teoretycznie Monako czy Watykan także nie muszą mieć województwa i powinienem od razu do city dodać country_id). Dodanie gmin byłoby według mnie już za dużym rozdrobnieniem informacji, a wysoce nieprawdopodobne jest znaleźć dwie miejscowości o tej samej nazwie w obrębie powiatu. Nam chodzi o unikalność głównie. W ten sposób można w krajach bez powiatu miasto od razu połączyć z województwem, bez użycia rekordu tworzącego fikcyjne, puste, połączenie do województwa.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 22:44