![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
zwracam się do Was z pytaniem odnośnie doświadczeń z rozwiązaniami Microsoftu: ASP.NET 4 (z MVC również) oraz Silverlight. Jestem generalnie ze "świata" PHP oraz Adobe Flex (większość rzeczy tworzę w tej kombinacji, lecz coraz częściej zdarzają mi się projekty w C# (aplikacje okienkowe) w parze z serwerem MS SQL 2008 i im więcej dłubię w .NET (i go poznaję) tym częściej zadaję sobie pytanie co to jest warte w przypadku projektów większej skali. W międzyczasie: - Adobe wycofał się z Linuxa a następnie "sprzedał" Flex'a społeczności i do końca nie wiem co i kiedy z tego wyniknie, - HTML5 ciągle jest w fazie rozwoju (m.in. nie wszystkie przeglądarki radzą sobie ze standardem), - przebiłem się przez kilka artykułów np. ASP.NET MVC, popełniłem kilka małych rzeczy na platformach MS i poszło mi b. sprawnie i skutecznie, i zastanawiam się czy warto inwestować czas w rozwiązania Microsoftu (ostatnio nawet integrują się z jQuery, czyli jest postęp), i stąd wynikają moje pytania: 1. Czy ktoś z Was uczył się ASP.NET MVC mając już doświadczenie z PHP, HTML i np. Zend? Jakie wrażenia? 2. Jak wygląda wydajność rozwiązań Microsoftu jako dedykowanej platformy hostingowej w porównaniu do rozwiązań opartych na PHP i stronie utworzonej z użyciem np Zend'a? (mam na myśli: IIS i strona w oparciu o ASP.NET) Wiem że w większości przypadków "dziergacie" kod w PHP, lecz byłbym wdzięczny za wszelkie opinie dot. Microsoftu (wskazanie niedoróbek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ), bo w niedługiej perspektywie muszę podjąć jakąś decyzję technologiczną powiązaną z zakupem/dzierżawą serwera (Win2008 czy Linux). Pozdrawiam Michał |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Powiedz mi Orzeszekk, a jak z systemami uwierzytelnienia,bo obserwując te forum to mam wrażenie że w PHP, wszystko rozbija się o sql'a czyli o bazy danych , w ASP.Net jest dużo bardziej rozwinięte.
Ten post edytował Niktoś 7.01.2012, 18:01:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedz mi Orzeszek a jak z systemami uwierzytelnienia,bo obserwując te forum to mam wrażenie że wszystko rozbija się o sql'a czyli o bazy danych , w ASP.Net jest dużo bardziej rozwinięte. ciezko powiedziec. nie jestem ekspertem ani w sf ani w sf2, nie zbudowalem nic na nich poza prostymi stronkami aby obczaic framework. dokanczam aplikacje pisana w "czystym" php, i to faktycznie jest przesrane. jednak czytajac cookbook of symfony 2 dochodze do wniosku ze sf2 wypelnil wszystkie luki w php (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) symfony2 "kompiluje" sie do kodu php. tj - czesc aplikacji to konfiguracja yaml, schematy baz danych (przypominam ze mysql workbench jest w stanie je wygenerowac w formacie yaml, i modele sa gotowe do wygenerowania i uzycia w symfony), ta konfiguracja nie jest za kazdym razem wczytywana tylko na jej podstawie sa generowane szybkie klasy php ktore maja configi wpisane na stałe, i to te wygenerowane cache sie wykonuje gdy user wchodzi na strone. to samo jest z templatami, ktore sa pisane w uproszczonym jezyku twig, ktory np obsluguje dziedziczenie i overriding formularzy, i zeby tego nie parsowac za kazdym razem, jest z tego generowana finalna klasa. po za tym masz do dyspozycji wbudowany caly framework testowy gdyby ci phpunit nie chcial pojsc (a są z nim czasami problemy), mozesz pisac testy jednostkowe, testy bazy danych (ładuje automatycznie fikstury - dane potrzebne do przetestowania aplikacji), masz do dyspozycji debug toolbar w ktorym znajdziesz informacje n.t wydajnosci, wykonanych zapytan sql i tak dalej. tylko symfony jest trudne w nauce bo to w zasadzie prawie drugi język zbudowany na php, i nie jest zbyt popularny. gdyby byl dołączany standardowo do php, czy do serwera wamp, sytuacja by byla troche lepsza, bo sporo ludzi o czyms takim nawet nie wie, a jak juz sie dowie to juz sa niechetne. natomiast brak wyszukiwania pelnotekstowego bylby w tej aplikacji sporym problemem. sf2 wyszlo bardzo niedawno, powstało po to by php przebil inne języki webowe, przynajmniej te dostepne za darmo czyli ruby i pythona, podobno wyszlo im to bardzo dobrze wiec mysle ze mozna zrobic uwierzytelnienia userow na podstawie certyfikatow. a jak czegos nie bedzie w samym frameworku, to zapewne znajdzie sie gotowy moduł napisany przez spolecznosc (symfony2 jest budowane z pluginow - bundli, wybierasz te ktore ci beda potrzebne). nie mowie ze asp.net jest zly, jest bardzo bardzo dobry, moze czasem jest denerwujace to ze ma sie mala kontrole nad tym co sie dzieje w tle, ale wynagradza to szybkoscia tworzenia. natomiast złem jest silverlight (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Orzeszekk 7.01.2012, 18:14:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 07:30 |