![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
zwracam się do Was z pytaniem odnośnie doświadczeń z rozwiązaniami Microsoftu: ASP.NET 4 (z MVC również) oraz Silverlight. Jestem generalnie ze "świata" PHP oraz Adobe Flex (większość rzeczy tworzę w tej kombinacji, lecz coraz częściej zdarzają mi się projekty w C# (aplikacje okienkowe) w parze z serwerem MS SQL 2008 i im więcej dłubię w .NET (i go poznaję) tym częściej zadaję sobie pytanie co to jest warte w przypadku projektów większej skali. W międzyczasie: - Adobe wycofał się z Linuxa a następnie "sprzedał" Flex'a społeczności i do końca nie wiem co i kiedy z tego wyniknie, - HTML5 ciągle jest w fazie rozwoju (m.in. nie wszystkie przeglądarki radzą sobie ze standardem), - przebiłem się przez kilka artykułów np. ASP.NET MVC, popełniłem kilka małych rzeczy na platformach MS i poszło mi b. sprawnie i skutecznie, i zastanawiam się czy warto inwestować czas w rozwiązania Microsoftu (ostatnio nawet integrują się z jQuery, czyli jest postęp), i stąd wynikają moje pytania: 1. Czy ktoś z Was uczył się ASP.NET MVC mając już doświadczenie z PHP, HTML i np. Zend? Jakie wrażenia? 2. Jak wygląda wydajność rozwiązań Microsoftu jako dedykowanej platformy hostingowej w porównaniu do rozwiązań opartych na PHP i stronie utworzonej z użyciem np Zend'a? (mam na myśli: IIS i strona w oparciu o ASP.NET) Wiem że w większości przypadków "dziergacie" kod w PHP, lecz byłbym wdzięczny za wszelkie opinie dot. Microsoftu (wskazanie niedoróbek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ), bo w niedługiej perspektywie muszę podjąć jakąś decyzję technologiczną powiązaną z zakupem/dzierżawą serwera (Win2008 czy Linux). Pozdrawiam Michał |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat Żeby było weselej - słyszałem takie opinie właśnie z ust dotnetowców... (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Czyli nie brakuje mi wiele do dotnetowca (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat No tak, to jest opakowanie CSS-a w XML. Jota w jotę; złapmy coś starego, sprawdzonego, byleby było w XML-u i okrzyknijmy to nową, rewolucyjną technologią. Ciekawe, czy projektanci .net w WC też mają papier w <?xml?>. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Gdyby nie to, że do XML upchano dosłownie wszystko - wspomniane style, animacje i masę innego syfu, XAML byłby świetną warstwą widoku. A tak mamy bajzel. Co ciekawe MS wprowadził swoje zmiany i np definiowanie marginesów odbywa się inaczej niż w CSS. Ot taka ciekawostka (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat To raczej nie kwestia samego języka, a kiepskiego interpretera. Zgodziłbym się, że wychodzi drożej, gdyby JIT-a do pehapca sprzedawali komercyjnie, ale jest on udostępniany na wolnej licencji, z tego co pamiętam. Tutaj mi chodziło o to, że zawsze na jakimś etapie, PHP wymaga dopisania czegoś nowego. Poza tym duża rotacja pracowników również nie pomaga projektom tworzonym w PHP. W takim przypadku dochodzi koszt rekrutacji, szkolenia nowych pracowników, zwiększenie obłożenia aktualnych pracowników, itp. PHP często wybierany jest, ponieważ osoba decyzyjna widzi, że mało zapłaci za programistę i sprzęt, a posiadana przez nią wiedza często jest niewystarczająca do oszacowania ryzyka. PHP to fajny język, ale nie jest uniwersalny i nie nadaje się do wszystkiego.Cytat Stawianie serwera na Windowsie, to w ogóle dla mnie kabaret. Co update -> reboot; w POSIX-ach jedynie update kernela czegoś takiego wymaga, a już nie są tak dziurawe, jak te windowsowe. I jakoś się MinWin jeszcze nie doczekaliśmy. Niestety nie zagłębiałem się w tematy związane z Windows Server, ale gdzieś mi świta, że restarty po aktualizacji nie są wymagane. Jednak tutaj powinna wypowiedzieć się osoba pracująca na co dzień z Windows Serverem.Cytat A VS był fajny. Do wersji 2008. Potem zrobiła się z niego kobyła. Na moim powoli starzejącym się sprzęcie, VS jeszcze daje radę. Ale nie mogę powiedzieć, aby to była wygodna praca.
Powód edycji: [batman]:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 08:29 |