![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
zwracam się do Was z pytaniem odnośnie doświadczeń z rozwiązaniami Microsoftu: ASP.NET 4 (z MVC również) oraz Silverlight. Jestem generalnie ze "świata" PHP oraz Adobe Flex (większość rzeczy tworzę w tej kombinacji, lecz coraz częściej zdarzają mi się projekty w C# (aplikacje okienkowe) w parze z serwerem MS SQL 2008 i im więcej dłubię w .NET (i go poznaję) tym częściej zadaję sobie pytanie co to jest warte w przypadku projektów większej skali. W międzyczasie: - Adobe wycofał się z Linuxa a następnie "sprzedał" Flex'a społeczności i do końca nie wiem co i kiedy z tego wyniknie, - HTML5 ciągle jest w fazie rozwoju (m.in. nie wszystkie przeglądarki radzą sobie ze standardem), - przebiłem się przez kilka artykułów np. ASP.NET MVC, popełniłem kilka małych rzeczy na platformach MS i poszło mi b. sprawnie i skutecznie, i zastanawiam się czy warto inwestować czas w rozwiązania Microsoftu (ostatnio nawet integrują się z jQuery, czyli jest postęp), i stąd wynikają moje pytania: 1. Czy ktoś z Was uczył się ASP.NET MVC mając już doświadczenie z PHP, HTML i np. Zend? Jakie wrażenia? 2. Jak wygląda wydajność rozwiązań Microsoftu jako dedykowanej platformy hostingowej w porównaniu do rozwiązań opartych na PHP i stronie utworzonej z użyciem np Zend'a? (mam na myśli: IIS i strona w oparciu o ASP.NET) Wiem że w większości przypadków "dziergacie" kod w PHP, lecz byłbym wdzięczny za wszelkie opinie dot. Microsoftu (wskazanie niedoróbek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ), bo w niedługiej perspektywie muszę podjąć jakąś decyzję technologiczną powiązaną z zakupem/dzierżawą serwera (Win2008 czy Linux). Pozdrawiam Michał |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat daj sobie siana z wjazdami na moj szczyt mozliwosci, tak sie sklada ze php znam pol roku a net sporo dluzej Znajomość języka nie ma nic wspólnego ze znajomością wzorców.Cytat mvvm jest słabym wzorcem i jest krytykowany nawet przez jednego z jego twórców, nie bez powodu sie nie przyjął szerzej, a juz troche istnieje na rynku.. Nie napisałem, że MVVM jest lepszy/gorszy od MVC. Jest po prostu inny.komplikuje proste rzeczy do granic mozliwosci, sporo ludzi nawet nie uzywa bindingów. Cytat Po za tym XAML to nie jest jezyk znacznikow taki jak html ze wstawiasz <div></div> i masz block, tylko ciagle musisz pamietac o hierarchii obiektow w dokumencie Kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie jest to wygodne.<listBox> <itemTemplate> <dataTemplate> [dopiero mozesz cos wstawiac...] nie mowiac juz o potworkach z kropką w nazwie. Cytat jezeli kogos jara taki sposob na ustawienie tła zdisablowanego textboxa to jego sprawa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) na szczescie silverlight nie wepchał swoich łap zbytnio do asp.net Definiowanie zasobów rzeczywiście woła o pomstę do nieba. Trzeba naklepać masę kodu, by uzyskać banalny efekt.Cytat z tego co wiem to WP i onet tez modyfikowaly swoje PHP, wiec moze po prostu nie jest tak trudno napisac wlasna wersje php, a byc moze wychodzi to oplacalnie. Modyfikowały, ponieważ musiały. PHP nie dawał takich możliwości, jakie były wymagane, to trzeba było go dopasować do swoich wymagań. Klasyczny przykład wyboru niewłaściwej technologii do wymagań biznesowych.Cytat webio to chyba mono? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) nie chce mi sie sprawdzac ale tak mi sie wydaje Nie zagłębiałem się w szczegóły, ale serwery to chyba IIS. Nie wiem czy to pójdzie na Mono, nie interesowałem się tym projektem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 05:38 |