![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
zwracam się do Was z pytaniem odnośnie doświadczeń z rozwiązaniami Microsoftu: ASP.NET 4 (z MVC również) oraz Silverlight. Jestem generalnie ze "świata" PHP oraz Adobe Flex (większość rzeczy tworzę w tej kombinacji, lecz coraz częściej zdarzają mi się projekty w C# (aplikacje okienkowe) w parze z serwerem MS SQL 2008 i im więcej dłubię w .NET (i go poznaję) tym częściej zadaję sobie pytanie co to jest warte w przypadku projektów większej skali. W międzyczasie: - Adobe wycofał się z Linuxa a następnie "sprzedał" Flex'a społeczności i do końca nie wiem co i kiedy z tego wyniknie, - HTML5 ciągle jest w fazie rozwoju (m.in. nie wszystkie przeglądarki radzą sobie ze standardem), - przebiłem się przez kilka artykułów np. ASP.NET MVC, popełniłem kilka małych rzeczy na platformach MS i poszło mi b. sprawnie i skutecznie, i zastanawiam się czy warto inwestować czas w rozwiązania Microsoftu (ostatnio nawet integrują się z jQuery, czyli jest postęp), i stąd wynikają moje pytania: 1. Czy ktoś z Was uczył się ASP.NET MVC mając już doświadczenie z PHP, HTML i np. Zend? Jakie wrażenia? 2. Jak wygląda wydajność rozwiązań Microsoftu jako dedykowanej platformy hostingowej w porównaniu do rozwiązań opartych na PHP i stronie utworzonej z użyciem np Zend'a? (mam na myśli: IIS i strona w oparciu o ASP.NET) Wiem że w większości przypadków "dziergacie" kod w PHP, lecz byłbym wdzięczny za wszelkie opinie dot. Microsoftu (wskazanie niedoróbek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ), bo w niedługiej perspektywie muszę podjąć jakąś decyzję technologiczną powiązaną z zakupem/dzierżawą serwera (Win2008 czy Linux). Pozdrawiam Michał |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Mnie jedynie zastanawia jedno, dlaczego największe potęgi internetu jak google,facebook,nasze allegro i wiele innych naprawdę dużych serwisów i portali zrobione zostały w PHP.Czy nie chodzi właśnie o wydajność.Niby język kompilowany jest szybszy od języka interpretowanego. Głównie dlatego, że PHP wydaje się być tańszy. W dłuższej perspektywie wychodzi drożej, co widać po wspomnianym Facebooku, który musiał napisać własny kompilator, a potem maszynę wirtualną PHP, ponieważ język nie dał rady.Cytat asp.net niby jest szybki i fajny w porownaniu do PHP. jest również bardzo drogi. uczniowskie wersje visual studio nie pozwalaja robic komercyjnych appów, visual studio express to porazka, serwer microsoft SQL server jest bardzo drogi jak i hostingi z asp.net na iis również nie są tanie. chmury dla php rowniez wychodza lepiej cenowo niz windows azure, ktory jest jakąś masakrą. do prostych stronek to overkill. jesli ktos robi system dla bogatej firmy, to mozna sie zastanowic nad asp. ale obawiam sie ze mimo wszystko ci sie nie oplaci. Jeśli się uprzeć, wszystko masz za darmo (pod warunkiem, że serwer postawisz na Windows XP/7). VS, IIS, SQL Server, ASP.NET - za nic nie płacisz i możesz wykorzystywać w komercyjnych zastosowaniach. Problem się zaczyna dopiero w momencie, gdy mała stronka rośnie i wymaga przesiadki na porządny dedykowany serwer. Hosting współdzielony kosztuje tak samo jak w przypadku PHP - polecam zapoznanie się z ofertą webio. Cytat w silverlighcie ostatnio troche robiłem pod windows phone, jest zryty na maksa i kompletnie nieintuicyjny w porownaniu do htmla. ten kod xaml to w zasadzie siszarpowy kod w ktorym sredniki i klamry zamieniono na znaczniki <xml>. bez ciaglego zagladania do msdn ciezko cos w nim zrobic. moze i ma potezne mozliwosci ale jest bardzo mocno zawiły. niby powstał po to by oddzielic prezentacje od kodu, aby graficy mogli bez problemu tworzyc interfejsy, a imho wyszedł im kolejny język programowania. predkoscia działania nie powala. ludzie wyjda z twojej strony jak wyskoczy im okienko ze musza zainstalowac silverlight. Opisałeś typowe podejście gościa od PHP, dla którego MVC jest szczytem możliwości. Silverlight to MVVM, który sporo się różni od tego co można spotkać w PHP. Wynika to głównie z platformy, na której jest uruchamiany. XAML to nie jest C#, tylko widok, który niewiele ma wspólnego z logiką (model w C#). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 13:20 |