![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
zwracam się do Was z pytaniem odnośnie doświadczeń z rozwiązaniami Microsoftu: ASP.NET 4 (z MVC również) oraz Silverlight. Jestem generalnie ze "świata" PHP oraz Adobe Flex (większość rzeczy tworzę w tej kombinacji, lecz coraz częściej zdarzają mi się projekty w C# (aplikacje okienkowe) w parze z serwerem MS SQL 2008 i im więcej dłubię w .NET (i go poznaję) tym częściej zadaję sobie pytanie co to jest warte w przypadku projektów większej skali. W międzyczasie: - Adobe wycofał się z Linuxa a następnie "sprzedał" Flex'a społeczności i do końca nie wiem co i kiedy z tego wyniknie, - HTML5 ciągle jest w fazie rozwoju (m.in. nie wszystkie przeglądarki radzą sobie ze standardem), - przebiłem się przez kilka artykułów np. ASP.NET MVC, popełniłem kilka małych rzeczy na platformach MS i poszło mi b. sprawnie i skutecznie, i zastanawiam się czy warto inwestować czas w rozwiązania Microsoftu (ostatnio nawet integrują się z jQuery, czyli jest postęp), i stąd wynikają moje pytania: 1. Czy ktoś z Was uczył się ASP.NET MVC mając już doświadczenie z PHP, HTML i np. Zend? Jakie wrażenia? 2. Jak wygląda wydajność rozwiązań Microsoftu jako dedykowanej platformy hostingowej w porównaniu do rozwiązań opartych na PHP i stronie utworzonej z użyciem np Zend'a? (mam na myśli: IIS i strona w oparciu o ASP.NET) Wiem że w większości przypadków "dziergacie" kod w PHP, lecz byłbym wdzięczny za wszelkie opinie dot. Microsoftu (wskazanie niedoróbek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ), bo w niedługiej perspektywie muszę podjąć jakąś decyzję technologiczną powiązaną z zakupem/dzierżawą serwera (Win2008 czy Linux). Pozdrawiam Michał |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
1. Tak. ASP.NET jest o niebo lepsze i daje większe możliwości.
2. Wygląda tak samo jak w przypadku PHP, czyli jak się nie wie co się robi, to zrobi się to źle. Odnośnie zakupu serwera Windows czy Linux musisz najpierw określić wymagania jakie ma spełniać aplikacja. Nie da się/nie powinno się najpierw wybierać serwera, a potem martwić się w czym napisać aplikację. Na zachętę napiszę, że na Windowsie uruchomisz i ASP.NET i PHP, na Linuksie tylko PHP, przy czym część rozwiązań dla PHP dedykowanych jest dla Linuksa i nie znajdziesz ich pod Windowsem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 01:19 |