![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Tak się ostatnio zastanawiałem nad CMS`ami open source takimi jak: Joomla, WordPress, Drupal. Czy istnieje możliwość, że ściągniemy cms`a któregoś z wymienionych ze strony nie oficjalnej i nadaży się taka sytuacja, że ten ktoś umieści część swojego kodu, który miał by za zadanie wysyłać dane do jego bazy danych? Np: w czasie instalacji jak podajemy login oraz hasło do serwera SQL, albo w czasie rejestracji użytkowników. Mogło być to wielkie uproszczenie dla hakerów. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bezsensu jest moim zdaniem szyfrowanie kodu tak żeby nikt nie miał dostępu. Poza tym nie spojrzałem nawet co ci dałem.. ta końcówka "cube" mi się tylko kojarzyła, wpisałem w pasku adresu i dostałem webowego klienta poczty.. A miało być to: http://www.ioncube.com/
Edit: chyba za dużo rzeczy robię na razi nawet nie napisałem dlaczego to jest bezsensu. Bezsensu jest np dlatego że również w przypadku takiego szyfrowania, można nie tyle co deszyfrować (nie wiem czy te szyfrowanie to nie zostało jakoś już złamane, poprzednie wersje tego encodera wiem że można było odkodować i to było praktycznie żadne zabezpieczenie), co można obejść całe te szyfrowanie i dopisać tak czy inaczej swój kod, który przy instalacji czy ogólnym użytkowaniu będzie przesyłał informację do osoby która go zmodyfikowała. Także to jest utrudnienie, ale nie jest to według mnie żadne zabezpieczenie. I nie wiem czy taki encoder jest w ogóle w wersji darmowej. Drugą sprawą jest to że nie każdy serwer ma moduł takiego encodera zainstalowany. Ten post edytował by_ikar 4.01.2012, 13:07:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 08:41 |