![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuje zmierzyc czas wykonywania komend exec/system, ale w sposob, zeby np. mierzac 3 czasy, byly by one jak najbardziej dokladne. W jakis sposob mozna dac najwyzszy priorytet dla danego kodu? Opcja z microtime wydaje sie byc za bardzo rozbiezna, czy jest bardziej optymalne wyjscie? Serwer stoi na apache'u
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z jednej strony masz 55ms zmierzone za pomocą microtime w php. Z drugiej strony masz 20us przy pomiarze w C. Niby jest to "tylko" 35us. Ale z drugiej strony jest to aż 175% różnicy - a taka różnica to nie w kij dmuchał.
Powiem tak: nie lubię ciągnąć za język, bo rozumiem, że nie każdy lubi dzielić się tym, co robi (i po co). Ale niezmiennie nurtuje mnie pytanie "PO CO"? Bo jeśli jest to np. jakiś konkurs informatyczny na najszybszy algorytm wykonania "czegoś-tam", to rozwiązanie wydaje mi się proste: wykonać program N razy w pętli: znaczy się, wszystko ma być robione w C, PHP będzie tylko "uploaderem" i swego rodzaju frontendem do kompilatora - np. gwarantując stałe parametry wywołania kompilatora (a bywa, że na tym można naprawdę dużo zyskać). Inne pomysły nie przychodzą mi na myśl, co nie znaczy, że nie istnieją (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 10:31 |