Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Rozpoznanie podanej daty - czas zimowy czy letni, z wykorzystaniem date("I")
jurcio6

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam pewien problem - nie mogę zmusić swojego interpretera do rozpoznania podanej mu daty czy jest ona w czasie letnim, czy zimowym...

1. <?php
  2. if(date("I", strtotime('2011-01-29')) == 0)
  3. echo 'zimowy';
  4. else
  5. echo 'letni';
  6. //zwraca: zimowy
  7.  
  8. if(date("I", strtotime('2011-09-10')) == 0)
  9. echo 'zimowy';
  10. else
  11. echo 'letni';
  12. //zwraca: zimowy
  13.  
  14. ?>

Czemu w obu przypadkach date("I") zwraca 0? Czy jest tam jakiś błąd? Czy istnieje inny sposób rozpoznawania czasu?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
jurcio6

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ustawienie strefy nic nie daje - efekt nadal ten sam.

Generalnie to chcę uniknąć manipulowania strefą czasową - chodzi głównie o bazę danych. Przyjąłem dla aplikacji model, w którym dane w bazie zapisywane są w oparciu o jedną strefę czasową przez cały rok bez rozróżniania zimy czy lata. Powód jest oczywisty - uniknięcie dublowania godzin zapisu rekordów (większość tabel gromadzących dane ma potrzebny timestamp) lub braku rekordów z danej godziny podczas zmian czasów. W ten sposób rozróżnienie czasu zrzucam jedną prostą funkcją na skrypty wyświetlające dane, a te, w zależności od tego jaki jest czas, mają tłumaczyć daty (dodawać/odejmować godzinę lub pozostawić datę bez zmian).

Samo date("I") działa poprawnie - kiedy był czas letni, to zwracało letni, kiedy zimowy, to zwraca zimowy, ale ja potrzebuję określić ten czas dla podanej konkretnie daty, a nie dla 'teraz'.

//dodam, iż sprawdzałem skrypt na lokalu jak i na serwerze hostingowym, echo date_default_timezone_get(); odpowiednio zwraca Europe/Warsaw

Ten post edytował jurcio6 3.01.2012, 13:38:36
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 17:48