![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taak, taak, wiem że ten temat przewijał się już wiele razy, jednak wciąż nie znalazłem argumentu, który by przemówił za jednym, bądź drugim rozwiązaniem. Jak standard, to chyba jeden powinien być. A tymczasem szykują nam się HTML 5 i XHTML 2, w dodatku niektóre przeglądarki (jak nie niektóre, to po prostu IE) źle sobie radzą z wyświetlaniem XHTMLa. Czy moglibyście mi powiedzieć, dlaczego używacie na swoich stronach takiego języka znaczników, a nie innego?
P.S: Przepraszam, jeśli był już taki temat na forum, ale jak wpisuję "html czy xhtml" to mi wywala, że użyto niepoprawnych słów kluczowych |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 3 Dołączył: 17.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
>XHTML 1.0 jest standardem.
Niedziałającym standardem. >To, że przeglądarki nie radziły sobie z poprawnym wyświetlaniem to nie wina standardu, tylko przeglądarek. Wina leży po obu stronach. Sam standard jest tak nieprzyjazny dla użytkowników przy czym nie daje żadnych korzyści, że po prostu nie został nigdy zaimplementowany. >Sam standard jest jak najbardziej OK Nie jest OK. Jest trudny w implementacji przez ludzi, nieprzyjazny, nakłada niepotrzebne ograniczenia, nie działa. Co do uwagi nr. 2 to racja. Tylko równie dobrze można wstawić sam nagłówek a walidować jako HTML. Ten post edytował xdev 1.01.2012, 22:19:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 23:58 |