![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ostatnio ze znajomym zastanawialiśmy się nad systemami różnych captch'y mniej lub bardziej skomplikowanych - postanowiliśmy stworzyć swój prototyp (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Przykładowe fotki prototypu: (IMG:http://i44.tinypic.com/2ch3ls3.png) (kod: vz2nri) (IMG:http://i40.tinypic.com/9j3f5c.png) (kod: h8lm1k) (IMG:http://i44.tinypic.com/sfc9de.png) (kod: fan1tq) Jest to oczywiście prototyp (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Instrukcja: Wypisz litery odpowiadające kolorom kropek w kolejności od lewej do prawej. Co myślicie o czymś takim? Zarówno z z punktu widzenia łamania jak i dostępności dla użytkownika? Nie piszcie tylko komentarzy typu "jest tyle captch w sieci - po co tworzyć własną..." (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie życzę nikomu aby niedowidział, natomiast jeśli już coś takiego się zdarzy, to w naszym przypadku będzie mógł sobie co najwyżej pluć w brodę, że jak mógł nie pisał stron dla użytkowników z problemami. To tak, jakby zbędne było robienie ramp przy budynkach, bo przecież na wózku to przyjedzie może jeden na dziesięć tysięcy petentów. Nie opłaca się dla niego robić rampy. Inni niech sobie korzystają ze schodów. Nad interpretujesz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) nigdzie nie powiedziałem że trzeba takich olać, w przypadku braku flasha, można zostawić stosowną informację? Można użyć innego mechanizmu? Można w przypadku opery mini zostawić informację o tym że to jest gif i jak trzeba go otworzyć? Można, w każdym z tych przypadków można. Jednocześnie nie olewam ludzi którzy mają jakiś problem, i wcale mi nie chodziło o to że można sobie powiedzmy te 5% ludzi darować, ale o to że te 5% ludzi nie sprawia nagle że rozwiązanie jest kompletnie bezużyteczne. Jedynie w przypadku tych wyjątków trzeba będzie podejść do sytuacji jakoś inaczej. Wytłumaczę jaśniej o co chodzi. Miałbym nie zabezpieczyć strony w przypadku captcha w gifie, dlatego że 1% użytkowników używa opery mini, i z miejsca rozwiązanie takiego captchy skreślić, bo istnieje ten jeden procent ludzi? Nie wydaje mi się. Poprostu ten jeden procent ludzi trzeba albo poinformować, albo obsłużyć inaczej, tylko obsługując inaczej, czasem nie stworzyć luki w swoim zabezpieczeniu. Cytat Captcha we flashu odstraszy mnie z pewnością. Już o niebo lepsza jest captcha w canvas niż we flashu, jesli chodzi o dostępność na przeglądarki i na systemy operacyjne. Szczerze mówiąc i mnie by odstraszył, bo albo mam wyłączonego flasha, albo używam wtyczki flash block. Ale podałem to jako jakieś rozwiązanie, którego booty raczej by nie przeszły. Nie musi tam być jakiś napis, może to być jakiś przycisk, który będzie trzeba przełączyć, czy coś w tym rodzaju (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 16:42 |