![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Chciałbym osiągnąć coś takiego, aby skrypt podawał mi najmniejszą możliwą liczbę, która nie występuje jeszcze w bazie. Mógłbym zrobić to za pomocą dodania 1 do liczby maksymalnej, bo liczby te idą pokolei, ale jednak wolę się jakoś zabezpieczyć, bo jednak może się zdarzyć gdzieś luka np liczby w kolumnie numer idą od 1-79 i potem 81-178 i wtedy chcę, żeby wyświetliło mi liczbę 80 Jak mogę to osiągnąć? |
|
|
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat Jednak odnoszę nieodparte wrażenie, że taki problem jaki przedstawił autor nie powinien się pojawić... Myślę, że rozwiązania należałoby szukać wcześniej. Chodzi o to, że skrypt ma pobierać z bazy danych wszystkie liczby z kolumny Numer (to coś jak ID) Załóżmy, że każdy rekord to nowy klient, kiedy ktoś nie jest klientem to usuwa się cały rekord z bazy i wtedy robi się luka. Chciałbym, żeby wtedy nowy rekord wszedł na miejsce tego usuniętego, aby luki nie było, dlatego potrzebna mi jest ta liczba, aby w formularzu dodawania rekordu automatycznie uzupełniało się pole ID. Mam nadzieję, że teraz wiadomo o co mi chodzi i da się jakoś ten skrypt dostosować (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 21:10 |