![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam dzisiaj chcialbym porozmawiac o 'budowie' skryptu pisanego w ZF powiedzmy jakiegos tam prostego CMS'a. Poki co to nie jest to konkretny cel, a jedynie zapoznaje się z tym frameworkiem.
Znalazlem pale turoriali opisujacych Zenda, ale nigdzie nie znalazlem zalozen jakie mozna zastosowac przy budowie jakiegos tam CMSa. Zalozmy, ze serwis bedzie sie skladac z PA i ze strony i tworzomy kontroler admin, do tego kontrolera jakies tam akcje, np. uzytkownicy. Tworzymy szablon dla PA i tu pojawia sie 1 problem .. Czy da sie wprowadzic kilka szablonow dla roznych kontrolerow ? Tak zeby w PA byl inny wyglad no i strona zeby moglabyc jakos fajnie budowana. Ogolnie czy dobrze rozumie taka budowe strony? Czy znajde gdzies jakies zalozenia jak powinien byc budowany serwis oparty o Zend? Dodatkowo takie pytanko, bawie sie z tym layout.phtml i kiedy chce dodac plik styli to stronie nie jest w ogole wczytywany. Robie cos zle? Pozdrawiam i Wesołych Świąt! : ) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście każdy moduł u mnie ma swój lay, a całość jest podzielona na moduły, czyli admin, api aplikacji, właściwa strona.
Nie wiem czy jest to optymalne, ale na pewno wygodne. Każdy kontroler to jakaś tam funkcjonalność, np. news ma tyle odmian co i modułów (czasem dwa, zarządzanie i wyświetlanie), z tym że pa jest oparte na ajax w 100% (taka moja fanaberja), każda akcja zwraca prawdę lub błąd danej czynności, plus jakiś ogólny kontroler wczytujący całość do przeglądarki i logowanie. :-) Ps. uczę się Zf od 3-4 miesięcy, w wolnych chwilach. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 18:33 |