![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jestem na etapie projektowania struktury tabel dla magazynu. Stworzyłem sobie takie tabele: Kod Produkty: - id - nazwa Kod Magazyny: - id, - nazwa, - opis Kod MagazynyStany: - id_magazynu - id_produktu - ilość Struktura wydaje się w porządku, ale nie do końca mnie satysfakcjonuje. Przede wszystkim zastanawiam się nad przechowywaniem stanów magazynowych. Czy pole id_produktu powinno być unikalne? Jak według was powinna wyglądać struktura magazynu? Pozdrawiam, m_w |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja powiem tak. Jako absolutna podstawa to jest OK.
Liczy się prostota i wydajność. Jeżeli chodzi normalizację to też nie ma nic do zarzucenia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czemu zakładasz że taka prosta struktura może Cię w pełni nie satysfakcjonować? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Oczywiście jeśli masz jakieś dziwne/nietypowe rzeczy robić z tymi magazynami to opisz dokładnie co tam jeszcze chcesz móc robić. A jeśli nie to taka struktura Ci starczy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Plus jakieś dodatkowe pola jeśli są potrzebne. Pole id_produktu NIE MOŻE być unikalne - bo tak jak w życiu - w wielu magazynach może być wiele takich samych produktów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pomiędzy magazynem a produktem mamy relację N do N - wiele do wielu - tego nie zmienisz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował Sephirus 22.12.2011, 14:58:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się głównie nad strukturą tabeli MagazynyStany. Załóżmy że mam jakiś produkt na stanie. Czy przy przyjęciu do magazynu nowej prartii, aktualizujemy ilość produktów na stanie, czy dodajemy nowy rekord z ilością produktów (wydaje mi się że pierwsze rozwiązanie jest lepsze).
Kolejną rzeczą którą będę potrzebował to przychody i rozchody wewnętrzne (dla konkretnego działu) oraz przyjęcia i wydania zewnętrzne. Mam pewne rozwiązania na myśli, ale chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat, aby za bardzo nie namieszać. Oczywiście jeśli masz jakieś dziwne/nietypowe rzeczy robić z tymi magazynami (...) Żadnych udziwnień nie będzie, ja jestem normalny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 00:08 |