Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Jak działa define()
-matahmed-

Goście

Mój problem polega na tym że zazwyczaj używam c++ a php tylko w razie nagłej potrzeby (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Zasdniczo chodzi o to że napisałem funkcję która przyjmuje dużo parametrów. Ponieważ często tą funkcję wywołuję postanowiłem sobie zdefiniować jakiś literał -> żeby usprawnić pisanie kodu.

zrobiłem to w następujący sposób:

1. define('parametry', "'ROZKAZ', 3 , 'dane', 4 , 'jakis_string', 4");

wywołanie funkcji:

1. jakas_funkcja(parametry);

Problem jest taki że funkcja wywołuje się z jednym parametrm równym stringowi -> 'ROZKAZ', 3 , 'dane', 4 , 'jakis_string', 4

a chciałbym żeby wywoła się z 6 parametrami (3 stringami i 3 int'ami).

Ktoś wie jak rozwiązać taki problem, ew wytłumaczyć jak działa funkcja define w php?

Od razu uprzedzę komentarze w stylu: "Po co do 6 argumentów definiować literał(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) " - problem który przedstawiłem to duże uproszczenie mojego problemu, ale obrazuje o co mi chodzi. Z góry dzięki za każdą pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
phpion

Grupa: Moderatorzy

define działa tak. Dziwisz się, że do funkcji przekazywany jest ciąg znaków? No ale taką wartość przyjmuje Twoja stała. Jeśli chcesz tą wartość przekształcić na tablicę to skorzystaj chociażby z explode, po czym przekaż ją do call_user_func_array w celu wywołania funkcji z parametrami.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 13:42