![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pan Mark podobno stworzył go w 2 tygodnie, ale jak mogę się domyślać programowania musiał się uczyć wcześniej, zanim siadł do facebooka? Wiadomo jak to dokładnie było?
Ciekawe: Ile by zajęło mi gdybym zaczął teraz uczyć się programowania stworzenie facebooka? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Z już posiadaną wiedzą podstawową(html, css) i ogólnie orientacją w sieci. Ile by to zajęło? Taki temat mnie naszedł, myślę że ciekawy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawda, jak ma jakimś FW to z palcem w nosie max 1 dzień... no i masz wtedy większą satysfakcje jak to Twój własny FW.
Poza tym FB to nie tylko php, html, css i js... są tam też mało znane języki programowania których w zasadzie w europie się nie używa, a ja sam zapomniałem nazwy (mam na myśli czat fb który został w tym napisany, za przypomnienie byłbym wdzięczny). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawda, jak ma jakimś FW to z palcem w nosie max 1 dzień... no i masz wtedy większą satysfakcje jak to Twój własny FW. Poza tym FB to nie tylko php, html, css i js... są tam też mało znane języki programowania których w zasadzie w europie się nie używa, a ja sam zapomniałem nazwy (mam na myśli czat fb który został w tym napisany, za przypomnienie byłbym wdzięczny). LOL! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Tak właśnie powstają mity i legendy. "są tam też mało znane języki programowania których w zasadzie w europie się nie używa" No tym to mnie zabiłeś (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Erlang - stworzony przez Erricson - Szewcka firma. Bardzo popularny język funkcyjny w systemach rozporszonych. C++ - Poczatki swojej egzystencji miał w Danii, jako praca doktorancka. Javascript - Tu muszę Ci przyznać rację, tego języka akurat nie używa się u Europie. PHP - (...) Te języki wchodzą w skład Facebook Chat. -------------------------- A teraz to już bardziej serio. Właśnie że się da! Co druga odpowiedź w tym temacie odwoływała się do poszukiwań milionerów i inwestorów. Otóż to jest sposób myślenia który miał rację bytu 5 lat temu, nie teraz. Nie kiedy mamy chmury. Jeśli by przyjrzeć się dokładniej dzisiejszemu Facebook-owi i zastanowić się nad obszarami które wydają się trudne do zaimplementowania to można podzielić je na dwie kategorie: - Skalowalność Obsługiwanie 800 mln użytkowników nie jest ani proste ani tanie. Tylko, że koszty obsługiwania tych użytkowników (zakładając, że architektura i implementacja została stworzona przez osoba znającą się na rzeczy) rośnie mniej-więcej liniowo do ilości użytkowników. Podobnie rosną koszta korzystania z chmury - czy to Windows Azure, Amazon EC2, Google, Rackspace, czy inne. Płacisz za tyle maszyn ile potrzebujesz i dorzucasz maszyny do swojej aplikacji bez zmiany jej kodu albo nawet wyłączania jej na chwilke. Tak robi wordpress, icansmile czy Apple iCloud - w godzinach szczytu używa kilkaset razy więcej maszyn wirtualnych niż w spokojnych porach. Cały proces jest zautomatyzowany, dodawania nowych maszyn jest automatyczne i zajmuje sie tym system monitorowania. Każda z wspomnianych chmur udostępnia technologię którą Facebook musiał od zera implementować - Zapis gigantycznych ilości danych (Azure Table Storage, Google BigTable, Amazoński storage - już nie pamiętam jak się nazywa), Tymczasowa rozproszona pamięć cache (czyli odpowiednik Memcache w FB) - każdy z dużych providerów udostępnia jakąś formę DHT dla swoich klientów w postaci usługi. Podobnie z autentykacją, autoryzacją i całą resztą. Jak Facebook zaczynał to tego jeszcze nie było na taką skalę na jakiej jest dziś i musiał sam kombinować. To tak w wielkim uproszczeniu. - Sztuczna inteligencja Czyli proponowanie znajomych, przewidywanie jakie posty są ważna dla danego użytkownika, przewidywanie reklam ważnych dla ludzi, itd.. Nie jest to kosmos - w każdej książce o AI można znaleźć algorytmy które odwzorowałyby zachowanie (może o niższej jakości ale to kwestia tuningu) tych mechanizmów z FB. Z tego co widzę tutaj w tym wątku - to wszyscy wyżej wypowiadający się cierpią, niestety, na syndrom cargo cult programmer... Ten post edytował nasty 19.12.2011, 08:16:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak właśnie powstają mity i legendy. "są tam też mało znane języki programowania których w zasadzie w europie się nie używa" No tym to mnie zabiłeś (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Chodziło w zasadzie tylko o erlang. I pokaż mi teraz większe zainteresowanie tym językiem, nie licząc dużych koncernów. Może masowo szukani są programiści? Albo w Polsce, większość "odkryła" ten język raptem ok. półtora roku temu np. NK się obudziło że ktoś, gdzieś coś w tym napisał i było to wydajne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 11:36 |