|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam, mam taki projekcik - stworzyć aplikacje zarządzania stacją paliw. Ma to wyglądać mniej więcej tak, że jestem właścicielem stacji i moge sobie sprawdzić przychodzy itp.
Aplikacja ma wyglądać tak że klienci tankują i płacą za paliwo czyli pracownik po prostu będzie podawał rodzaj i ilość paliwa jaką klient zatankował zostanie obliczona kwota do zaplaty i zapisana do bazy. W bazie będą ceny benzyny od róznych dostawców od których stacja będzie kupować benzynę. Jako właściciel stacji będę też musiał opłacać pracowników. Ogólnie chodzi o to, jak mi Pani prof powiedziała, żebym mógł robić róznego rodzaju zestawienia, jak obrót miesięczny, obrót miesięczny z opłatami pracowników, kwoty na jakie dany pracownik sprzedał benzynę itp. Zacząłem tworzyć schemat bazy ale niestety jestem cienki z tego... Skonstruowałem coś takiego i chciałem Was prosić o wasze zdanie, jakieś sugestie, porady. schemat bazy Ten post edytował gagatek 16.12.2011, 15:47:22 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli chodzi o połączenia klas, to tym się zajme potem. Teraz przede wszystkim zależy mi na samym układzie, wyglądzie tego schematu, czy to tak powinno wyglądać? Czy coś jest źle? Bo teraz się zastanawiam czy w ogóle potrzebna jest ta klasa klient, zamiast od razu połączyć Prywatnego i Firmę z formularzem zapłaty?
Teraz tak w skrócie objaśnię co ja tak naprawdę chcę tu stworzyć. Aplikacja ta ma wyglądać następująco: -mamy w sumie 3 rodzaje klientów - zwykli klienci, stali klienci którzy będą mieć kartę stałęgo klienta(zniżki) na kartach będize podany nr rejestracyjny auta, oraz trzeci rodzaj klientów to będą firmy które również będą posiadać zniżki. - co do tego paliwa i paliwa na stacji, to w "paliwie na stacji" będzie umieszczona ilość paliwa każdego rodzaju w zbiornikach, a w "paliwo" będą umieszczone ceny danego paliwa. Teraz się tak zastanawiam czy to dobre rozwiązanie czy jednak niepotrzebna ta klasa "paliwo"? - administrator-właściciel stacji będzie miał podgląd finansowy, czyli ile zostało sprzedanej benzyny, z jakim przychodem, ustalanie cen paliwa, wybór i zamawianie od dystrybutora benzyny i ogólne zestawienia obrotów całej stacji benzynowej. w tym schemacie uzupełniłem trochę, ale jakoś nie jestem przekonany że to wszystko jest dobrze;/ dlatego będę wdzięczy za wszelakie wskazówki schemat tutaj wprowadziłem delikatne zmiany, wydaje mi się że tak lepiej - Diagram Ten post edytował gagatek 18.12.2011, 14:44:05 |
|
|
|
gagatek schemat bazy danych stacji paliw 16.12.2011, 15:43:04
dexter22 Może zacznij od stworzenia modelu związków encji, ... 16.12.2011, 16:04:27
gagatek czyli mam rozumiec ze to jest źle? Chodzi mi czy o... 16.12.2011, 16:35:10
Shili To co zrobiłeś to diagram klas.
Innymi słowy (prz... 16.12.2011, 17:58:45
Shili Ale to nadal nie jest schemat bazy danych tylko di... 18.12.2011, 19:53:26
gagatek Cytat(Shili @ 18.12.2011, 19:53:26 ) ... 18.12.2011, 21:10:41
Shili W takim razie mam pytanie: czy nie musicie robić m... 18.12.2011, 21:16:44
gagatek mam takie 3 pytania: diagram
1.czy pomijając to c... 18.12.2011, 22:32:14 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 27.12.2025 - 13:48 |