Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zabezpieczenie formularzy
bartek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam takie pytanko :
Mam strone form.php i wstaw.php.
Na form.php jest formulaz ktory wysyla dane do wstaw.php (strona ta wstawia wartosci z form.php do tabeli mysql).
Jak zrobic aby wstaw.php dodawalo do sql'a tylko dane z form.php a nie jakiegos innego formulaza z innej strony (tylko prosze mi to wyjasnic metodą łopatologiczną bo jestem cienki w php (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )

Pozdrawiam,
Bartek
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
castor

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Pomysl Seth'a jest bardzo dobry, jezeli ukryta wartosc tworzyc na podstawie daty, to co godzine bedzie inna, a jezeli zastosuje sie jakies
mocniejsze kodowanie - ciezko sie bedzie domyslec, w jaki sposob powstaje ta wartosc...

Sposobow na generowanie losowej wartosci jest mnostwo!

ale po co komu sie domyslac jak jest ta wartosc?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)

Jesli chce wyslac wiadfomosc przez taki formularz to wyjme te wartosc z formularz i wstawie do przesylki :wink:

Oczywiscie mozna kombinowac generowac wartosci losowe np. z trzy jak masz zamieszany kod html to inputy pochowac w innych miejscach a nie przy formularzu itd.

Ale ja uwazam ze to na nic. coockie i referer to starczy bo po co se kompliowac skrypt jesli jak jz pisalem u gory ktos zacznie bawic sie naglowkiem i wyciagnie te coockie i wstawi referera to i te wartosci nie stana mu na drodze 8)

A co do wstawianie postych rekordow to ja cie nie rozumiem :?

przeciez jesli masz w skrypcie wstaw cos takiego:
Kod
if(!$HTTP_POST_VARS){

header("Location:formularz.php");

}

to jesli ktos wpisze adres w przegladarce
www.twojhost.pl/wstaw.php

to sie nic nie stanie bo nie ma zmiennych i go przeniesie na strone z formularzem

oczywiscie mozesz jeszcze w skrypcie sprawdzac zawartosc kazdej pojedynczej zmiennej i jesli jest posta to jej nie wstawjaj:

Kod
if!($HTTP_POST_VARS['twoja_zmienna']==""){

tu kod wstawiena

}

proste przyklady ale o takie prosiles :wink:
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.12.2025 - 22:02